- Riktig å trykke karikaturene

Ett år etter mener flertallet av dansker at det var riktig å trykke de omstridte karikaturtegningene av profeten Muhammed.

I dag, lørdag, er det nøyaktig ett år siden de tolv karikaturtegningene for første gang sto på trykk i den danske avisa Jyllands-Posten.

Siden den gang har også en rekke norske aviser publisert én eller flere av tegningene, deriblant Dagbladet.no, Aftenposten, Agderposten, Bergens Tidende, Morgenbladet, Stavanger Aftenblad og den kristne avisa Magazinet.

Internasjonal krise
Etter at debatten om tegningene hadde ulmet i lang tid, blusset den opp til en omfattende internasjonal krise i vinter. Muslimer i hele verden markerte sin misnøye i massive demonstrasjoner, danske og norske ambassader i Midtøsten ble utsatt for angrep, flagg ble brent og danske varer ble boikottet.

Stor støtte
Men til tross for krisen, har tegningene fortsatt stor støtte i Danmark. I en meningsmåling som ble presentert i Internetavisen Jyllands-Posten på ettårsdagen, sier 53 prosent av de spurte at det var riktig å trykke karikaturene.

Samtidig svarer 38 prosent at det var galt å trykke tegningene, mens 9 prosent oppgir at de er i tvil.

I november i fjor, før den såkalte karikaturstriden brøt ut for fullt, ble det utført en tilsvarende måling hvor 54 prosent svarte at det var riktig å trykke tegningene. Samtidig svarte 25 prosent at det var galt, mens 21 prosent var i tvil.

Målingene er utført av Rambøll Management blant et representativt utvalg av dansker.

NTB