Foto: Kyrre Lien / NTB SCANPIX

Riksadvokaten vurderer å gripe inn mot Romerike politidistrikt

Riksadvokaten vil be Romerike-politiet om en nærmere redegjørelse etter at det søndag kom fram at politimester Bjørn Vandvik har sendt ut en instruks om ikke å etterforske mindre alvorlig kriminalitet.

Det interne direktivet beordrer etterforskerne til å henlegge saker som blant annet innbrudd, underslag, tyveri, bedrageri, skadeverk, heleri, nasking, slagsmål og kjøp og besittelse av mindre mengder narkotika.

Det begrunnes med at politidistriktet allerede har nærmere 3.000 mer alvorlige saker som de sliter med å komme à jour med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Direktivet fører til at Riksadvokaten nå vurderer å gripe inn, skriver Dagbladet.

– Riksadvokaten vil be Oslo statsadvokatembete om en uttalelse fra Romerike politidistrikt. Når den kommer, vil vi vurdere om det skal gripes inn, bekrefter førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet overfor avisen.

Fungerende embetsleder Eirik Førde ved Oslo statsadvokatembeter sier til Dagbladet at de er i dialog med Romerikepolitiet. Han beskriver retningslinjene i den interne instruksen som dramatiske.

– Det er en underliggende situasjon som har ført til dette. Vi ser de dukker opp nå og da, sier Førde, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Ifølge tall fra Romerike politidistrikt mottok distriktet i helgen rundt 60 anmeldelser som ifølge direktivet skal henlegges.

Les også
Dropper etterforskning av hverdagskriminalitet