Returstans av asylsøkere til Usbekistan

Utlendingsnemnda (UNE) har besluttet å stanse tvangsretur av usbekiske statsborgere som har fått avslag på søknad om opphold i Norge.

UNEs beslutning kommer som følge av informasjon om at usbekiske myndigheter den senere tid har arrestert enkelte personer som har reist dit fra Norge.

Dette dreier seg både om personer som tidligere har fått beskyttelse i Norge, men som likevel har reist tilbake, og personer som har returnert etter å ha fått avslag på asylsøknad.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Midlertidig stopp avtvangsreturer og suspensjon av utreiseplikt er besluttet for å sikre at UNE får nødvendig oversikt i en situasjon der det stadig kommer ny informasjon som kan ha betydning for vurdering av hvem det kan være farlig for å returnere, opplyser UNE.

Beslutningen innebærer at usbekiske statsborgere som har fått endelig vedtak der UNE opprettholder avslag fraUtlendingsdirektoratet (UDI), inntil videre ikke er pliktig til å forlate Norge.

UNE har varsletPolitiets utlendingsenhet (PU) om at usbekiske statsborgere inntil videre ikke skal sendes ut. UDI er også varslet.

– Vi følger situasjonen i Usbekistan tett og iverksetter tiltak når vi ser det er nødvendig. UNE har suspendert utreiseplikten tilUsbekistan, og vi vil nå gjøre det samme, sier Hanne Jendal, direktør i UDIs asylavdeling.

I år søkte 79 usbekiske statsborgere asyl i Norge. UDIs statistikk viser at nesten alle pleier å få avslag. Av 131 søkere fikk elleve opphold i år.