Rettssaken mot Mursi avbrutt og utsatt

Retts­sa­ken mot Egypts av­sat­te pre­si­dent Mo­ha­med Mursi kom knapt i gang før dom­me­ren av­brøt saken. År­sa­ken var at flere til­tal­te ropte slag­ord mot ret­ten. Saken er ut­satt til 8. ja­nu­ar.

Det blir opp­lyst at Mursi nå skal være fengs­let i det be­ryk­te­de Tora-feng­se­let i Kairo. Fram til retts­sa­ken har han vært holdt på et ukjent sted.

Iføl­ge egyp­tisk stat­lig TV ble saken av­brutt før det var gått en time, da de til­tal­te be­gyn­te å rope slag­ord mot ret­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også Mursi pro­te­ster­te og kalte saken mot ham ulov­lig.

- Jeg er den le­gi­ti­me pre­si­den­ten, og jeg for­lan­ger en slutt på denne far­sen, sa Mursi før dom­me­ren slo i bor­det med klub­ben.

Mursi nek­tet også å iføre seg fange­drak­ten som de til­tal­te van­lig­vis har på seg i ret­ten.

Foto­for­bud

Store po­li­ti- og sik­ker­hets­styr­ker er mo­bi­li­sert for å slå ned all uro. Det er førs­te gang Mursi viser seg of­fent­lig siden han ble satt i hæ­rens va­re­tekt 3. juli.

Ret­ten ble satt av dom­mer Ahmed Sabry Youssef, som hadde for­budt fo­to­gra­fe­ring og lyd­opp­tak fra retts­sa­ken.

Mursi ble frak­tet til retts­byg­nin­gen, en po­liti­sko­le øst i Kairo, tid­lig man­dag mor­gen med he­li­kop­ter. Så sent som søn­dag end­ret myn­dig­he­te­ne ste­det for retts­sa­ken, tro­lig i et for­søk på å hind­re store de­mon­stra­sjo­ner i nær­he­ten.

Spent

Mursi og 14 andre le­de­re fra Det mus­lims­ke bror­skap er til­talt for å ha opp­munt­ret til drap på de­mon­stran­ter som hadde sam­let seg uten­for pre­si­dent­pa­las­set i de­sem­ber i fjor. De andre 14 ble kjørt til retts­lo­ka­let i ly av port­for­bu­det natt til man­dag.

Stem­nin­gen var spent foran retts­sa­ken. 20.000 po­liti­folk var ute i ga­te­ne i Kairo for å opp­rett­hol­de ro og orden, og store styr­ker fra opp­rørs­po­li­ti­et om­rin­get retts­byg­nin­gen. Pans­re­de kjøre­tøy­er, også mi­li­tæ­re, er ut­plas­sert i om­rå­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kupp­ma­ker­ne og over­gangs­re­gje­rin­gen de har inn­satt, har siden tvangs­opp­løst Bror­ska­pet og for­budt all ak­ti­vi­tet fra or­ga­ni­sa­sjo­nen.

En ny al­li­an­se er dan­net der tid­li­ge­re med­lem­mer av Bror­ska­pet er sen­tra­le. Denne al­li­an­sen har vars­let en fre­de­lig de­mon­stra­sjon uten­for Tora-feng­se­let i Kairo man­dag, i for­bin­del­se med retts­sa­ken mot Mursi.

Hem­me­lig

Mursi kom­mer tro­lig til å re­pre­sen­te­re seg selv i ret­ten og for­sø­ke å vende an­kla­ge­ne mot det sit­ten­de re­gi­met.

Avi­sen el-Watan har of­fent­lig­gjort ut­drag av kom­men­ta­rer Mursi har kom­met med i avhør og pub­li­sert en video der Mursi sier han fort­satt er Egypts pre­si­dent.

Kledd i en blå jogge­dress sier Mursi på vi­deo­en:

- Jeg vil for­sva­re meg selv for ret­ten. Jeg var ikke inn­blan­det i drap på de­mon­stran­ter. Jeg skal for­tel­le dom­mer­ne det. (©NTB)