Rettssak i Sverige etter tortur i Sinai

To svens­ker er til­talt for ut­pres­sing av slekt­nin­ger til folk som blir bort­ført og tor­tu­rert i Si­nai-ør­ke­nen i Egypt. De to an­kla­ges blant annet for å ha truet en kvin­ne med å drepe en av hen­nes på­rø­ren­de.

Til­ta­len ble tatt ut ved ting­ret­ten i Solna i Stock­holm-re­gio­nen tirs­dag. De to men­ne­ne har svensk stats­bor­ger­skap og bak­grunn fra Midt­østen, og retts­sa­ken skal fore­gå i en dom­stol uten­for Stock­holm.

Iføl­ge på­tale­myn­dig­he­ten for­søk­te men­ne­ne å kreve inn løse­pen­ger i Sve­ri­ge for per­soner som ble holdt fan­get i Sinai. De siste årene skal flere tusen men­nes­ker ha blitt tor­tu­rert, ut­pres­set eller drept i dette om­rå­det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norsk-eri­tre­ere ram­met

Of­re­ne er ofte flykt­nin­ger fra Eri­trea, og gjer­nings­men­ne­ne til­hø­rer van­lig­vis be­duin­stam­me­ne som lever i Sinai. Eri­tre­ere i Sve­ri­ge, Norge og flere andre vest­li­ge land har fått te­le­fon­opp­ring­nin­ger fra ør­ke­nen hvor de hører skri­ke­ne fra fa­mi­lie­med­lem­mer som tor­tu­re­res.

Der­et­ter har mange fått krav om løse­pen­ger. Til tross for at ma­re­rit­tet har ram­met et stort an­tall eri­tre­ere i ut­lan­det, kan retts­sa­ken i Sve­ri­ge være den førs­te i sitt slag i Ves­ten.

Iføl­ge den svens­ke riks­kring­kas­tin­genSR skal men­ne­ne ha pres­set en svens­ke­ri­tre­isk kvin­ne til å be­ta­le dem 33.000 dol­lar. De sa at hvis hun ikke be­tal­te, ville de drepe en av hen­nes på­rø­ren­de i Egypt.

Sudan og Is­rael

Eri­trea-eks­pert Claire Be­s­ton fra men­neske­ret­tig­hets­or­ga­ni­sa­sjo­nenAm­ne­sty In­ter­na­tio­nal sier hun bare kjen­ner til lig­nen­de retts­sa­ker i Sudan ogIs­rael. Sve­ri­ges uten­riks­mi­nis­ter Carl Bildt tror re­gje­rin­gen i Egypt har vil­jen til å løse kid­nap­pings­pro­ble­met, men mang­ler evnen.

En del av of­re­ne bort­fø­res fra flykt­ning­lei­rer i Sudan og sel­ges til kri­mi­nel­le be­duin-gjen­ger i Sinai. Eri­tre­ere som har slup­pet ut av tor­tur­lei­re­ne, for­tel­ler om slag, elek­tro­sjokk, vold­tek­ter og fan­ger som får smel­tet plast helt over seg.

Om lag 4.000 flykt­nin­ger har mis­tet livet i Sinai, iføl­ge de is­ra­els­ke or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne PHR og HMW. Bare blant flykt­nin­ge­ne som har klart å nå Is­rael, skal minst 5.000 ha blitt tor­tu­rert. (©NTB)