– Religionsfriheten i USA står på spill

Høyesterettsdommer Antonin Scalias død og en stadig hardere ordkrig preger republikanernes valgkamp i South Carolina før lørdagens valg.

Etter åpningsbønnen på et valgkampmøte i Anderson denne uken bleCruz introdusert med at «Bibelen og grunnloven blir hans to referansepunkter» iDet hvite hus.

– Vi er én høyesterettsdommer unna å miste våre fundamentale friheter og alle restriksjoner på abort, sa Cruz til øredøvende applaus fra publikum.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES:Brakseier til Trump og Bush trekker seg

Den svært konservative Texas-senatoren forsøker å gjenta suksessen fra Iowa ved å fri til konservative kristne.

Donald Trump leder fortsatt klart med 34,1 prosent på RealClearPolitics’ gjennomsnitt av meningsmålinger i South Carolina. Deretter er det nærmest dødt løp mellom Cruz (17,6 prosent) ogMarco Rubio (16,6).

Republikanerne stemmer i delstaten lørdag, mens demokratene gjør det samme en uke senere. Lørdag holder demokratene nominasjonsmøter i Nevada.

Vil snakke om dommere

Cruz jobbet på 90-tallet for USAs daværende høyesterettsjustitiarius. Som regjeringsadvokat i Texas førte han ni saker for domstolen.

Nå gjør han det han kan for å gjøre dommerutnevnelser til en hovedsak i valgkampen ved å si at han er den eneste som vil utnevne «ekte konservative» dommere. Til det overfylte samfunnshuset sa Cruz at «den religiøse friheten til alle amerikanere» står på spill.

– Folk står klare med hammer og meisel for å hogge vekk kors og davidsstjerner fra døde soldaters graver, sa Cruz.

LES OGSÅ:Den amerikanske valgkampen gir ham våkennetter

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han trappet opp sine angrep på Trump for hans tidligere liberale synspunkter.

Scalia var blant de mest konservative og den klart mest frittalende av høyesteretts ni dommere. 79-åringens død gjør at balansen nå er fire-fire med konservative og liberale dommere.

Republikanernes leder i Senatet har slått fast at det ikke kommer på tale å godkjenne noen kandidat presidentBarack Obama foreslår så kort tid før presidentvalget i november. Domstolen vil derfor trolig mangle en dommer i lang tid.

Høyesterett har de siste årene behandlet saker som påvirker folks dagligliv, som å tillate likekjønnede ekteskap og ikke stanse Obamas helsereform. Retten til abort er også en konsekvens av en høyesterettsdom fra 1973.

– Jeg stemmer på Cruz fordi han tenker som meg: Han er kristen og konservativ. Det viktigste i dette valget er å stanse aborter ogObamacare, sier Bill McCarley til NTB. Sheriffbetjenten hadde lagt bort uniformen og reist til samfunnshuset for å høre Cruz tale.