- Religionen trenger vitenskapen, og omvendt

Vatikanets astronom tar til orde for å fjerne skillet mellom tro og vitenskap.

Vatikanets astronom, Guy J. Consolmagnos, mener det moderne samfunnets skille mellom vitenskap og religion er kunstig, og at det er skapt en myte om at religion og vitenskap er konkurrerende ideologier.

- Overtro

På nettstedet Ekklesia.co.uk, hvor ulike teologiske teorier presenteres, uttaler astronomen seg om forholdet religion og vitenskap. Og ifølge Siste.no er enkelte av hans utsagn oppsiktsvekkende:

? Troen om at Gud skapte universet på seks dager er en ugrunnet overtro som bringer troslæren i vanry og fornedrer vitenskapen.

I sitt vitenskapelige arbeid beskriver Consolmagnos nye aspekter ved kreasjonismen, som lærer at skapelsesberetningen må tas bokstavelig.

Consolmagnos er en jesuittprest som jobber for Vatikanets observatorium i Arizona i USA. Han er også kurator for Vatikanets meteorittsamling i Italia. I tillegg til å ha studert astronomi, har han studert filosofi, teologi og fysikk.

? Religion trenger vitenskapen for å ikke bli sammenliknet med overtro, men at det har med virkeligheten å gjøre. Religion trenger også vitenskapen for å beskyttes mot kreasjonismen, som jeg mener gjør Gud om til en natur-Gud, sier Consolmagno, som også understreker at vitenskap behøver religion for å gi den en samvittighet.

Ifølge en britisk undersøkelse, gjort av Mori for BBC, tror 39 prosent på skapelsesberetningen mens 48 prosent av de spurte tror på evolusjonsteorien. Resten sier at de ikke vet.

Mz