Regjeringen vil pålegge asylanter norskprøve

Regjeringen vil pålegge asylanter å avlegge avsluttende prøve i norsk og samfunnskunnskap.

– Man må være selvforsørget de siste tre årene og beherske et minimum av norsk muntlig for å kunne få permanent oppholdstillatelse. I tillegg utvides plikten til å delta i norskopplæring og samfunnskunnskap også for personer mellom 55 og 67 år, sa innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på sin pressekonferanse tirsdag.

For å få permanent oppholdstillatelse må vedkommende ha gjennomført avsluttende prøve i norsk muntlig med resultat A1 eller bedre. Departementet mener et slikt krav vil understreke viktigheten av å lære seg norsk og tydeliggjøre forventningen om at innvandrere har et ansvar for å tilegne seg nødvendige språkkunnskaper.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Videre foreslår departementet at utlendinger må bestå den obligatoriske, avsluttende prøven i samfunnskunnskap.

Krav om dokumentasjon av grunnleggende kunnskaper om det norske samfunnet vil etter departementets syn vise at søkerne har kjennskap til grunnleggende historiske, sosiale, økonomiske og politiske forhold i Norge og til sine grunnleggende plikter og rettigheter.

«Det er av stor betydning for integrering at utlendingslovens regler oppmuntrer til å ta utdanning og søke arbeid, og ikke til mer passivt å motta offentlige stønader», heter det i regjeringens forslag. (©NTB)