DYPT SKUFFET: Hans Olav Syversen (KrF), leder i Stortingets finanskomité, er dypt skuffet over regjeringens familiepolitikk slik den blir speilet i forslaget til statsbudsjett. FOTO: Tor Weiby

Regjeringen holder ikke familie-løfter

Regjeringen har lovet at ­«Familiene skal gis valgfrihet og fleksibilitet». KrF mener det er borte i forslaget til 2015-budsjett.

– Forslagene fra regjeringen går i helt motsatt retning. Her er det en åpenbar mismatch med tanke på samarbeidsavtalen, påpeker Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen på Stortinget.

Han viser til forslag som fjerning av skatteklasse 2, doblet krav til minimumsinntekt på 100.000 kroner årlig for å få rett til sykepenger og fødselspermisjonspenger og null kroner i økning i engangsstøtten til fødende som ikke har rett til betalt fødselspermisjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det overrasker meg ideologisk sett at denne regjeringen går inn i den snevre familieforståelsen som den forrige regjeringen la opp til. Man vil ha en A4-familie, som man budsjettmessig vil forholde seg til, der begge jobber fullt ut. Punktum, sier Hans Olav Syversen.

LES OGSÅ: Her er hele statsbudsjettet - og sakene som er viktig for deg

Familie-enighet

KrF-talsmannen trodde at sentrumspartiene og regjeringspartiene var enige når det kommer til familiepolitikken.

– Men det er mulig at når man kommer inn i regjeringskontorene så blir man overmannet av andre ideer. På ikke-sosialistisk side har vi jo tradisjonelt stått samlet om at familien er en av hjørnesteinene i samfunnet. Det er der vi får verdier, oppdragelse og det er der grunnlaget legges.

– I tillegg har vi hatt en felles forståelse for at det er i ulike familier med ulike behov.

Syversen viser også til at norske politikere i årevis har snakket om hvor viktig det er med høye fødselstall, også samfunnsøkonomisk.

LES OGSÅ: Budsjettets vinnere og tapere

Artikkelen fortsetter under annonsen.

300 e-poster

De siste to dagene har han fått flere enn 300 e-poster som alle handler om utfordringer ved budsjettet. Flere av henvendelsene kommer fra familier som forteller at de består av to voksne og fire barn.

– De har skattet i klasse to til nå, og så skal de oppleve at de får en skatteskjerpelse på flere tusen kroner fra en Høyre/Frp-regjering.

– De skal straffes for at de har valgt at en tar jobben ute og en tar jobben hjemme. De skal straffes av en ikke-sosialistisk regjering. Og hva slags signal er det at man krever dobbelt så høy inntekter, over 100.000, for å få rett til sykepenger og fødselspermisjonspenger.

– Det er en beskjed om at samfunnet ikke tar på alvor et valg om at en av ektefellene i en periode bruker tid på omsorg hjemme, understreker lederen i finanskomiteen.

Han legger til at det som skal oppmuntres er fulle stillinger og at det kan være riktig for noen

– At man snevrer inn familiens egne valg ved å bruke så sterke negative økonomiske virkemidler, det både skuffer og overrasker meg, spesielt når det kommer fra en regjering som ideologisk burde ha tenkt annerledes, sier Syversen.

Han tror at regjeringspartiene i bunn og grunn faktisk tenker annerledes enn forgjengerne om familiepolitikken, men at de har fått en slags regjeringssmitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: KrF skuffet over satsing på abort-tiltak

Samarbeidserklæringen

KrF-talsmannen sier at han har oppfattet at de ikke-sosialistiske partiene har hatt et fellesskap på det familiepolitiske området, og viser til en annen formulering i den et år gamle samarbeidserklæringen:

– Det som har skjedd nå, er jo helt på kanten, om ikke over kanten, når vi i fellesskap skriver i erklæringen at «Samarbeidspartiene bygger sin politikk på frihet og tillit til enkeltmennesket og familien.».

– Det smaker litt av mistillit til de som ikke gjør de valgene for sin familie som er applaudert i departementskontorene. Der var vi i fellesskap veldig kritiske til den forrige regjeringen, understreker Hans Olav Syversen.

LES OGSÅ: Omkamp om skatteklasse 2 irriterer KrF

Reell spenning

For første gang på åtte år, vil det være en reell spenning omkring budsjettbehandlingen fram mot endelig vedtak rett før jul.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Finanskomiteen starter budsjettarbeidet med to høringsdager neste uke. Da vil de store næringslivsorganisasjonene sammen med en rekke andre interesseorganisasjoner fortelle komiteen hva de mener om budsjettforslaget. Syversen antar at det kan bli snakk om opp mot 100 høringsinstanser.

– Finansminister Siv Jensen sa direkte i debatten at hun er fullstendig klar over at dette er et budsjett som skal eltes i Stortinget. Det synes jeg er et veldig fornuftig utgangspunkt, sier komitélederen som ser for seg en meget travel høst.

Les også
Regjeringen vil kutte støtte til frivilligheten
Les også
Holmås mener jobbsykling bør gi skattelette
Les også
Budsjettets vinnere og tapere
Les også
Det store spillet
Les også
Ekstra millioner til Human-Etisk Forbund, men de er ikke fornøyd