– Vi skal ikke forby at du viser religion eller tilhørighet, men man må regne med å leve i vårt samfunn på en måte som vi gjør, sa statsminister Erna Solberg (H) etter åpningen av regjeringens integreringskonferanse tirsdag. Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) var vert for konferansen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen: Flyktninger og innvandrere må tilpasse seg arbeidslivet

Nikab og burka er et veldig lite problem i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H). Men hun er enig med Sylvi Listhaug (Frp) i at nykommere til landet må tilpasse seg for å få jobb.

– Det oppleves for meg som nikab i veldig stor grad er et politisk statement fra dem som bærer det, for å utfordre grensene i det norske samfunnet. Da må vi sette noen grenser, sier Solberg som svar på NTBs spørsmål.

Hun slo imidlertid fast at en kvinne i ansiktsdekkende plagg ikke ville fått jobb hos henne, og at det er viktig at man kan se ansiktet til hverandre i arbeidslivet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solberg åpnet regjeringens integreringskonferanse tirsdag.

Verten, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), er opptatt av at de som kommer til Norge må tilpasse seg kravene i arbeidslivet. Overfor Dagbladet tok hun opp at man ikke kan vente å få jobb om man har på seg nikab.

Men også Listhaug vedgår at dette problemet er lite. Hvor lite kan hun ikke si.– Vi har ikke oversikt over hvordan de fem millioner innbyggerne som bor her i landet, kler seg. Men det er viktig å sende et signal om at man har et ansvar selv for å tilpasse seg det norske arbeidslivet, svarte Listhaug.

– En del skepsis

Solberg sier seg enig: Skal du jobbe i butikk eller på restaurant må du vise ansiktet ditt, og du kan ikke nekte å selge eller severe svinekjøtt og alkohol. Men hun mener at også arbeidslivet må være villig til å ta imot folk med en annen bakgrunn.

– Vi trenger arbeidsgivere som ansetter ikke bare innvandrere med en annen type bakgrunn, men også personer som har hull i CV-en. Vi trenger at flere arbeidsgivere tør satse, sier Solberg.

Listhaug medgir overfor NTB at det kan være «en del skepsis» mot å ansette flyktninger og innvandrere.

– Det henger sammen med historier man har hørt om folk som ikke fungerer. Men det er veldig mange gode historier også, sier Listhaug.

Hun mener likevel at det må være opp til arbeidsgiverne å avgjøre hvem de vil ansette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Listhaug viser gjentatte ganger til den norsk-somaliske bussjåføren Aisha Ali Mohammed. Hun får kjeft fra somaliere fordi hun bruker bukse og fra nordmenn fordi hun bruker hijab.

– Jeg tenker det viktigste er at hun er i jobb, sier Listhaug, som likevel mener det må være opp til arbeidsgiverne å avgjøre om de vil ansette en som bruker hijab.

Raskt i jobb

Den store utfordringen er likevel at mange som kommer til Norge mangler den utdanningen arbeidslivet trenger, understreker Solberg og Listhaug, som påpeker at introduksjonsprogrammet nå skal bli mer arbeidsrettet.

I sitt åpningsinnlegg på konferansen sa statsministeren at det er den som skal integreres som må gjøre den tyngste jobben. Men hun la også vekt på at samfunnet må gjøre en jobb for at de som kommer hit skal oppleve framtidshåp og at de har muligheter.

Blant deltakerne på konferansen var Nancy Herz og Sofia N. Srour – «de skamløse arabiske jentene» – som har tatt et oppgjør med skam-begrepet som begrenser mange innvandrerjenters muligheter.

Det er viktig å la slike stemmer komme fram og blomstre, sier Listhaug.

– De står opp for seg selv og sine rettigheter. Dermed står de også opp for andre i samme situasjon, sier integreringsministeren. (©NTB)

Les også
Listhaug advarer mot niqab-bruk
Les også
– Uhyggelig hatprat på Frp-statsråders Facebook-sider
Les også
Flere hundre har jukset seg til opphold i Norge
Les også
Sandberg lar hatkommentarene ligge