Regjeringen bryter forhandlingene med KrF/Venstre

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet brøt natt til fredag landbruksforhandlingene med støttepartiene Kristelig Folkeparti og Venstre etter å ha forhandlet siden torsdag kveld.

KrF og Venst­re be­kla­ger sterkt over­for NTB at re­gje­rings­par­ti­ene valg­te å bryte for­hand­lin­ge­ne.

- Vi var gans­ke nære, så jeg synes det er over­ras­ken­de og synd at re­gje­rings­par­ti­ene valg­te å bryte for­hand­lin­ge­ne. Spe­si­elt med tanke på at vi var enige i ret­nin­gen, men ikke tempo og om­fang, og ikke minst at land­bruk er en del av sam­ar­beids­av­ta­len, sier KrFs land­bruks­po­li­tis­ke tal­s­per­son Line Hen­ri­et­te Hjem­dal (KrF) og Venst­res nest­le­der og fi­nans­po­li­tis­ke tals­mann Terje Brei­vik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

KrF og Venst­res krev­de 250 mil­lio­ner kro­ner mer enn det land­bruks- og mat­mi­nis­ter Sylvi List­haugs (Frp) først til­bød. KrF og Venst­re øns­ket styr­ket miljø­pro­fil og fort­satt va­riert bruks­struk­tur.

De to støtte­par­ti­ene kom et godt styk­ke på vei med Høyre og Frp om bruks­struk­tur. Det øko­no­mis­ke spri­ket mel­lom krav og til­bud var ut­slags­gi­ven­de for brud­det natt til fre­dag.

Over­tid

KrFs og Venst­res ut­sen­din­ger møtte opp på Stats­mi­nis­te­rens kon­tor like før klok­ken 21 tors­dag kveld, dagen før re­gje­rin­gen skal legge fram sin pro­po­si­sjon på Stor­tin­get.

Da møtet ble inn­le­det tors­dag kveld, opp­lys­te en kilde i Venst­re til NTB at par­te­ne var dømt til å bli enige. Par­te­ne måtte like før klok­ken 2 natt til fre­dag kon­sta­te­re at brud­det var et fak­tum.

- Vi øns­ket økt ramme for å bedre øko­no­mi­en, sær­lig for de små og mel­lom­sto­re bru­ke­ne. Her var det for lite for­hand­lings­vil­je i Høyre og Frp, sier Brei­vik og Hjem­dal.

For­lik

Ar­bei­der­par­ti­et gjor­de det tors­dag klart at par­ti­et ikke kom til å redde land­bruks- og mat­mi­nis­ter Sylvi List­haugs (Frp) land­bruks­opp­gjør. Par­ti­ets land­bruks­po­li­tis­ke tals­mann Knut Stor­ber­get opp­lys­te at Aps stor­tings­grup­pe har be­hand­let re­gje­rin­gens til­bud og kon­klu­dert med at par­ti­et ikke kan gi sin støt­te til List­haug.

Uten Aps støt­te er List­haug der­med av­hen­gig av støt­te fra KrF og Venst­re for å få pro­po­si­sjo­nen ved­tatt i Stor­tin­get. En kilde i Frp ut­tal­te tors­dag kveld at det tro­lig kan gjø­res noen jus­te­rin­ger i pro­po­si­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sam­ti­dig gjør KrF og Venst­re det klart at de to par­ti­ene etter brud­det natt til fre­dag nå kan lan­se­re sine helt egne for­slag i na­sjo­nal­for­sam­lin­gen.

- Vi står nå fritt til å frem­me våre for­slag i Stor­tin­get og finne løs­nin­ger her. Dette kan gjø­res på en måte som iva­re­tar for­hand­lings­in­sti­tut­tet som alle par­ti­er vil be­hol­de, sier Brei­vik og Hjem­dal.

Stor­tings­fler­tall

Sen­ter­par­ti­ets stor­tings­re­pre­sen­tant Geir Polle­stad, som leder næ­rings­ko­mi­te­en på Stor­tin­get, opp­ly­ser til NTB at han i løpet av fre­dag, når saken er kom­met til Stor­tin­get, skal ta kon­takt med de andre op­po­si­sjons­par­ti­ene for å drøf­te veien vi­de­re.

- Vi re­gist­re­rer at for­hand­lin­ge­ne mel­lom re­gje­rin­gen og KrF/V brøt sam­men. Når saken nå kom­mer til Stor­tin­get og næ­rings­ko­mi­te­en så er det nød­ven­dig at op­po­si­sjo­nen tar an­svar, sier han.

Polle­stad mener det lig­ger store mu­lig­he­ter i stor­tings­be­hand­lin­gen når stor­tings­fler­tal­let nå er fri­stilt fra sta­tens til­bud til bøn­de­ne.

NTB