Redaktørleder støtter frimurer-åpenhet

- Det er en styrke både for samfunnet og for frimurerne at vi får vite hvem som er med i Frimurerlogen, sier redaktørforeningens nyvalgte leder Marit Haukom, til Magazinet.

Magazinet har de siste dagene blitt kontaktet av en rekke medlemmer i frimurerlogen som er meget kritisk til at man kan søke seg frem til navnet deres på Magazinets internettside.

-Dette er sverting av brødrene, har frimurer i sjuende grad, Rune Meier, sagt til Magazinet tidligere denne uken. Han har derfor bedt Datatilsynet gripe inn og stanse søkefunksjonen på www.magazinet.no

Redaktørforeningens nyvalgte leder, Marit Haukom, stiller seg undrende til at frimurer-medlemmer irriterer seg over at navnene deres blir tilgjengelig på Internett.
- Medlemslisten er jo åpen fra før. Nå er den blitt praktisk tilgjengelig, er ikke det allright, da? spør Haukom, før hun understreker at hun ikke ønsker å ta stilling til den juridiske siden ved dette i forhold til personregisterloven.

- Er den nye tilgjengeligheten en styrke for demokratiet, eller er det helt uvesentlig slik du ser det?

- Vi vet jo at det er en del mennesker som utøver makt i samfunnet som er frimurere, det være seg pressefolk, dommere eller politifolk. Det er en styrke både for dem og for samfunnet for øvrig at vi får lys over hvem som er med. Dessuten sier de jo også selv at de ikke driver med hemmeligheter, svarer Haukom.

Haukom har engasjert seg i debatten om frimureriet i forhold til hennes egen profesjon.
-Jeg har ikke noe i mot logen som sådan, men jeg opplever det som galt når sjefredaktører og journalister går inn i lukkede rom. Det er uforenelig med å lede en fri og uavhengig redaksjon. Vi får leve som vi prediker, sier Haukom.

I forrige uke ble NRK-sjef og frimurer John G. Bernander valgt inn i Redaktørforeningens styre etter en betydelig debatt og motstand på årsmøtet.

-Hvordan er det å ha fått med en frimurer på arbeidslaget?

- Jeg har hele tiden sagt at mitt standpunkt ikke er en debatt for eller mot Bernander. Det handler om verdivalg. Det er ingenting i Redaktørforeningens normer som hindrer han å være med i styret. Men det er behov for en gjennomgang av redaktørenes etiske retningslinjer, sier Marit Haukom, som ønsker nytt fokus på hva det vil si å være en fri og uavhengig redaktør.


Per Ole Aalberg