Rådmann advarer mot utvidelse av kristen skole

Rådmann Jon Ola Syrstad i Strand kommune frykter overkapasitet ved de offentlige skolene. – I ytterkanten av det saklige, mener friskolegeneral.

Det er Utdanningsdirektoratet (U-dir) som skal avgjøre søknaden om denNLM-eide kristne friskolenTryggheim Strand skal få utvide antall elevplasser. Rådmannen anbefaler i et saksfremleggStrand kommune å stille seg negativ til dette. Kommunen står nemlig foran en storstilt utbygging av de offentlige skolene i kommunen. Rådmannen frykter at nye kristne skoler kan gi stor overkapasitet i den offentlige skolen.

Generalsekretær iKristne Friskolers Forbund (KFF), Jan Erik Sundby, synes ikke rådmannens begrunnelser fremstår som veldig tungtveiende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vår erfaring er at U-dir tar hensyn til saklig argumentasjon, og dette er i ytterkant av det en kan kalle saklig. Argumentene om planlagt offentlig skoleutvidelse er, slik vi har sett tidligere praksis hos U-dir, ikke tungtveiende nok for at Tryggheim Strand ikke skal få godkjent søknaden sin, mener han.

Strand kommune driver offentlige skoler på Jørpeland, Tau og Fiskå. To kristne privatskoler har i åpnet her de siste årene. På Jørpeland startet i høst på den nye KF-skolen, som pinsemenigheten Klippen står bak, med 47 elever. På Tau har Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) hatt Tryggheim Strand siden høsten 2014.

LES:Credokirken har subsidiert skolen økonomisk gjennom mange år

Ønsker å utvide

Tryggheim Strand leier lokaler i Tau aktivitetshus og har dette skoleåret 43 elever, mens de har tillatelse til inntil 100 elever. Skolen ønsker å utvide og leter etter ny skoletomt for et nybygg til 40–60 millioner kroner. For å kunne gjøre så store investeringer, ønsker skolen forutsigbarhet i forhold til antall elever og søker derfor om driftstillatelse til dobbelt så mange elever som dagens nivå.

– Strand kommune har lenge visst om våre planer. Vi har vært i møte med kommunen. De har valgt å bygge stort og mye, selv om at de visste hva vi planlegger, sier rektor ved Tryggheim Strand, Brynhild Samuelsen, til som først omtalte saken.

Formannskapet i Strand skal behandle saken 7. september. Lokalpolitikerne har på samme møte en sak om utbygging av kommunens barneskole på Tau. Det skal ut anbud på ny idrettshall, bygg for 5.–7. trinn. Kostnaden anslås til 375 millioner kroner. Rådmannen frykter det kan bli stor overkapasitet, hvis også Tryggheim Strand utvider.