Radikal islamist utvist fra Storbritannia

Den ra­di­ka­le mus­lims­ke pre­di­kan­ten Abu Qa­tada er de­por­tert fra Stor­bri­tan­nia til hjem­lan­det Jor­dan.

Abu Qa­tada er blitt om­talt som Osama bin La­dens høyre hånd og som Stor­bri­tan­nias svar på mulla Kre­kar. Søn­dag mor­gen ble han satt på et fly fra den mi­li­tæ­re basen Nort­holt vest i Lon­don sam­men med flere bri­tis­ke og jor­dans­ke vak­ter. Samme for­mid­dag lan­det flyet i Jor­dan der han ble over­latt til jor­dans­ke myn­dig­he­ter, som har sik­tet ham for ter­ror.

- Denne far­li­ge man­nen har nå blitt fjer­net fra vårt land og vil bli stilt for ret­ten i sitt eget land, sa in­nen­riks­mi­nis­ter There­sa May etter de­por­ta­sjo­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bri­tis­ke myn­dig­he­ter har i åre­vis for­søkt å ut­vi­se Qa­tada. Men den ra­di­ka­le pre­di­kan­ten har kjem­pet i dom­sto­le­ne mot de­por­te­ring.

Qa­tada fikk på 1990-tal­let asyl i Stor­bri­tan­nia sam­men med sin fa­mi­lie. I 1998 ble han dømt for å være in­volvert i ter­ror­an­grep i Jor­dan, uten at han selv var til stede i retts­sa­len.

I Stor­bri­tan­nia har han vært ut og inn av fengs­ler siden han ble på­gre­pet førs­te gang i 2001. I mars i fjor ble han igjen fengs­let etter å ha brutt vil­kå­re­ne for prøve­løs­la­tel­se.

I juni ved­tok jor­dans­ke myn­dig­he­ter en sær­skilt lov som gjør at de ikke kan bruke bevis mot Qa­tada som er kom­met fram under tor­tur. Der­med kunne Stor­bri­tan­nia ut­le­ve­re Qa­tada uten å bryte sitt eget lov­verk. (©NTB)