Putin: Vi måtte hjelpe Ukraina

Pre­si­dent Vla­di­mir Putin sier Russ­lands av­ta­le med Ukrai­na kun er for å hjel­pe «bro­der­lan­det», og ikke er ment for å holde Kiev borte fra et sam­ar­beid med EU.

Putin holdt tors­dag sin år­li­ge opp­sum­me­ring der han blant annet be­grun­net hvor­for han valg­te å inngå en øko­no­misk sam­ar­beids­av­ta­le med Ukrai­na.

- Dette har in­gen­ting med ver­ken de­mon­stra­sjo­ne­ne i Kiev eller EU-for­hand­lin­ge­ne med Ukrai­na å gjøre, hev­det han.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Putin un­der­stre­ket at Russ­land ikke har noe i mot en sam­ar­beids­av­ta­le mel­lom Ukrai­na og EU, så lenge det ikke ska­der Russ­lands øko­no­mi.

- Vi må be­skyt­te vår egen øko­no­mi. Der­som Ukrai­na åpner døren til EU, må vi sten­ge vår dør til Ukrai­na, sa han. Det vik­tigs­te for Ukrai­na må li­ke­vel være å be­skyt­te sitt eget mar­ked, på­pek­te han vi­de­re.

Kjø­per stats­ob­li­ga­sjo­ner

Ukrai­na og Russ­land inn­gikk tirs­dag en av­ta­le som blant annet sik­rer et rus­sisk opp­kjøp av ukrains­ke stats­ob­li­ga­sjo­ner for til­sva­ren­de 92 mil­li­ar­der kro­ner. Russ­land har dess­uten kut­tet pri­sen på na­tur­gass med en tre­del for Ukrai­na.

- Vi ser at Ukrai­na sli­ter. Der­som vi vir­ke­lig mener at de er vårt bro­der­folk, så må vi hjel­pe det ukrains­ke fol­ket i den vans­ke­li­ge tiden de går gjen­nom, sa Putin i talen.

Ukrai­nas pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj er under hardt press hjem­me, der hundre­tu­sen­vis av pro­euro­pe­is­ke de­mon­stran­ter i uke­vis har pro­te­stert mot at pre­si­den­ten valg­te å trek­ke seg fra en om­fat­ten­de sam­ar­beids­av­ta­le med EU.

Ja­nu­k­o­vitsj har inn­røm­met at han gjor­de det etter press fra Russ­land.

Pre­si­dent Putin gjen­tok tors­dag at be­slut­nin­gen om å re­du­se­re gass­pri­sen bare er mid­ler­ti­dig, men la til at han håpet det kunne føre til et mer lang­sik­tig energi­sam­ar­beid.

Øko­no­mi­sk gambling

Flere ana­ly­ti­ke­re har an­ty­det at Putin gam­bler med Russ­lands øko­no­mi ved å kjøpe opp ukrains­ke stats­ob­li­ga­sjo­ner for så enor­me sum­mer. Den rus­sis­ke øko­no­mi­en er under stort press, og av­ta­len med Kiev ble inn­gått kun av geopo­li­tis­ke hen­syn, hev­des det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den 61 år gamle pre­si­den­ten vir­ket av­slap­pet og i godt humør da han møtte den ho­ved­sa­ke­li­ge rus­sis­ke pres­sen for å rede­gjø­re for året som har gått og svare på spørs­mål. Presse­kon­fe­ran­sen ble også sendt di­rek­te på fjern­syn. (©NTB)