TOPPMØTE: EU-president Herman Van Rompuy, Russlands president Vladimir Putin og EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso på toppmøtet mellom EU og Russland i Jekaterinburg i Ural. (Foto: Mikhail Klimentjev / Reuters / NTB scanpix)

Putin: - Russiske raketter ikke levert til Syria ennå

Mi­li­tær inn­gri­pen i Syria fra ut­lan­det er dømt til å mis­lyk­kes, sier Russ­lands pre­si­dent Vla­di­mir Putin. Sam­ti­dig for­sva­rer han rus­sisk vå­pen­salg til det sy­ris­ke re­gi­met.

- Vi un­der­stre­ket igjen at et­hvert for­søk på å på­vir­ke si­tua­sjo­nen ved makt og di­rek­te mi­li­tær inn­gri­pen er dømt til å mis­lyk­kes, sa Putin etter topp­mø­tet mel­lom Russ­land og EU i Je­ka­te­rin­burg i Ural man­dag og tirs­dag.

EUs vå­pen­em­bar­go mot Syria har ut­løpt, noe som åpner for at med­lems­lan­de­ne kan bistå den sy­ris­ke op­po­si­sjo­nen med våpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er stor uenig­het mel­lom rus­ser­ne og EU-si­den om Sy­ria-po­li­tik­ken. Russ­land, som er en av det sy­ris­ke re­gi­mets få al­li­er­te, har vært krass i sin kri­tikk mot dem som øns­ker å væpne opp­rø­rer­ne.

Sam­ti­dig har Russ­land ved­tatt å selge luft­vern­ra­ket­ter av typen S-300 til Syria, noe som har skapt re­ak­sjo­ner i Euro­pa og USA. Det har vært uklar­het knyt­tet til le­ve­rin­gen av ra­ket­te­ne, men Putin sa tirs­dag at de ikke er sendt ennå.

- Kon­trak­ten ble un­der­teg­net for flere år siden. Den er ikke rea­li­sert ennå, sa Putin.

- Vi øns­ker ikke å rokke ved ba­lan­sen i re­gio­nen, frem­holdt pre­si­den­ten og un­der­stre­ket at alt rus­sisk vå­pen­salg til Syria skjer in­nen­for folke­ret­ten. (©NTB)