Puerto Rico kan være et halvt år uten strøm etter uværet Maria

Millioner av mennesker i Puerto Rico kan måtte greie seg uten elektrisitet i fire til seks måneder etter orkanen Marias ødeleggelser, sier San Juans ordfører.

Selv om ekstremværet i løpet av onsdag ble ferdig med å herje i Puerto Rico og tok sjøveien mot Den dominikanske republikk, kan det amerikanske territoriet slite i lang tid med å hente seg inn igjen.

Torsdag er det fortsatt utrygt å bevege seg i gatene, og flere steder melder om omfattende flommer. Det gjelder spesielt hovedstaden San Juan, der mange gater ser ut som elver.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den nasjonale amerikanske værvarslingstjenesten (NWS) har sendt ut advarsel om brå oversvømmelser i hele Puerto Rico torsdag og anbefaler folk å oppholde seg så høyt i terrenget som mulig, ifølgeNBC.

–Verste jeg har sett

Samtidig kom San Juan-borgermester Carmen Yulín Cruz med en oppdatering på hvor store ødeleggelser vinden og regnet fra ekstremværet Maria hadde påført den puertoricanske hovedstaden.

–Det San Juan vi kjente i går, finnes ikke lenger, sa hun.

–Vi ser på fire til seks måneder uten strøm, sier hun videre.

Ifølge talskvinnen for guvernør Ricardo Rosselló, er hele den økonomisk tynnslitte øya fortsatt uten strøm. I tillegg til dette har innbyggerne våknet til trær, rester av hus og bygninger og annet vrakgods som ligger på kryss og tvers av veier og hager.

Bilførere som forsøkte å komme seg rundt omkring på øya torsdag forteller om en labyrint på veiene som tvinger dem til å kjøre i motsatt kjørefelt store deler av ferden.

Ekstremt farlig

Stormen er den desidert kraftigste som har rammet Puerto Rico siden 1928, og den traff land som en kategori 4-orkan ved tettstedet Yabucoa onsdag formiddag.

Stormen avtok noe etter hvert som den raste gjennom Puerto Rico, men styrket seg til en kategori 3-storm igjen tidlig torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den såkalte Saffir-Simpson-skalaen opererer med i alt fem kategorier. Alle orkaner i kategori 4 og oppover regnes som ekstremt farlige.

Oppjusteringen innebærer at uværet har en vindhastighet på opptil 51 meter per sekund når den torsdag nærmer seg Den dominikanske republikk og sørøstlige deler av Bahamas.

På sin ferd dit har uværet krevd ti menneskeliv – en i Puerto Rico, sju på øya Dominica, og to på Guadeloupe.

 

 

(©NTB)