PST frykter svekket sikkerhet på Gardermoen

Po­li­ti og Toll­ve­sen fryk­ter svek­ket na­sjo­nal sik­ker­het hvis re­gje­rin­gen sier ja til for­enk­let ba­ga­sje­hånd­te­ring på Gar­der­moen.

Den fore­slåt­te ord­nin­gen vil bety at pas­sa­sje­rer fra ut­lan­det ikke len­ger må ta ba­ga­sjen sin forbi toll­kon­troll til ny inn­sjekk og sik­ker­hets­kon­troll når de kom­mer fra ut­lan­det og skal fly vi­de­re i Norge.

Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te, Po­liti­di­rek­to­ra­tet og Toll­ve­se­net ad­va­rer mot å la kom­mer­si­el­le hen­syn svek­ke grense­kon­trol­len, og an­be­fa­ler re­gje­rin­gen å si nei, skri­ver Af­ten­pos­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ven­tet at re­gje­rin­gen vil ta stil­ling til for­la­get i løpet av kort tid.

- Dette er vi sterkt imot. Det vil for­rin­ge mu­lig­he­ten til å kon­trol­le­re men­nes­ker og ba­ga­sje som kom­mer inn i lan­det og vil bety at veien leg­ges mer åpen for folk som kom­mer hit i den hen­sikt å begå kri­mi­nel­le hand­lin­ger - smug­ling eller ulov­lig inn­rei­se, sier toll­di­rek­tør Bjørn Røse.

Røse sier det er helt av­gjø­ren­de for en ef­fek­tiv og god kon­troll at toll­ve­se­net får kon­trol­le­re pas­sa­sjer og ba­ga­sje sam­men.

Brev Af­ten­pos­ten har fått til­gang til fra Po­li­ti­ets sik­ker­hets­tje­nes­te og Po­liti­di­rek­to­ra­tet be­kref­ter po­li­ti­ets mot­stand mot for­sla­get.

«En ef­fek­tiv toll­kon­troll kan (...) av­dek­ke for­hold som har di­rek­te re­le­vans for PSTs sær­skil­te an­svars­om­rå­der. En mang­len­de evne til å av­dek­ke og vi­dere­rap­por­te­re slike for­hold kan så­le­des i yt­ters­te kon­se­kvens også få be­tyd­ning for ri­kets sik­ker­het», skrev da­væ­ren­de PST-sjef Jørn Holme. PST sier at stand­punk­tet er det samme i dag.

Sam­ferd­sels­mi­nis­ter Marit Arn­stad sier at Toll­ve­se­nets og po­li­ti­ets syns­punk­ter er en vik­tig del av grunn­la­get for den vi­de­re be­hand­lin­gen av saken.

Les også
PST-sjef ber imamer ta avstand fra ekstremister
Les også
PST har snakket med 200 personer etter 22. juli
Les også
Riksadvokaten har henlagt tre voldtektssiktelser mot tidligere PST-tjenestemann
Les også
Muslimer får ikke se PST-mappa si