PST: Ekstrem islamisme er den største terrortrusselen

Ekstrem islamisme vurderes fortsatt å utgjøre den største terrortrusselen, og det er mulig at det i løpet av 2016 vil bli forsøkt gjennomført terrorangrep i Norge, sier PST.

Politiets sikkerhetstjeneste la fram sin åpne trusselvurdering for 2016 tirsdag.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sier at man aldri kan gardere seg mot terrortrusler.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må ikke la terroristene vinne ved at vi blir redde eller endrer måten vi lever på, sier han.

– Trusselvurderingen viser en positiv endring sammenlignet med fjorårets vurdering, sier Anundsen.

Samtidig sier han at det også er mer vi ikke vet. Derfor er det snakk om en forsiktig nedjustering.

 

PST fastslår at det når det gjelder trusselen fra ikke-statlige aktører, er det ved starten av 2016 særlig to forhold som potensielt kan få store konsekvenser. Det ene er hvorvidt IS og eventuelt andre terrorgrupper vil klare å gjennomføre terroraksjoner i vestlige land.

– Vi vurderer det som mulig at ekstreme islamister vil forsøke å gjennomføre terroraksjoner mot Norge i løpet av året som kommer. Et annet forhold som vil påvirke trusselbildet, er det store antall flyktninger og asylsøkere som har ankommet Vest-Europa og Norge, og som eventuelt vil komme også i løpet av 2016, skriver PST i trusselvurderingen.

Bekymret for flyktningstrømmen

PST-sjef Benedicte Bjørnland er bekymret for sikkerhetsaspektene ved dagens tilstrømming av flyktninger og asylsøkere til Norge.

– Det er intet som tyder på at det vil komme færre migranter framover. Innvandringen til Norge er ikke noe nytt, men situasjonen i dag er svært forskjellig fra tidligere, sier Bjørnland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hun er særlig bekymret over kapasiteten når antallet asylsøkere er så stort som det nå er.

– At antallet migranter nå er blitt ekstraordinært stort gjør det vanskelig å gjennomføre en kvalitetsmessig god asylregistrering før ordentlige søkerintervjuer er gjennomført. Vi vet lite om hvem som kommer til landet, sier Bjørnland.

PST frykter at det er stor fare for at enkelte som kommer til Norge blir fanget opp av ekstreme miljøer i landet og radikalisert her.

– Særlig de mindreårige og enslige asylsøkere er utsatt og må fanges opp, sier hun.

Hun er også bekymret for at rekrutteringen til det norske høyreekstreme miljøet kan øke på grunn av den store tilstrømmingen av asylsøkere og flyktninger.

Russland en særlig trussel mot Norge

PST mener den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene gir grunn til bekymring og at flere stater kan undergrave eller svekke norske interesser. Russland er en særlig bekymring.

– Norge befinner seg i en del av verden der mellomstatlige problemer tradisjonelt er blitt løst politisk. Den sikkerhetspolitiske utviklingen de siste årene har likevel gitt grunn til bekymring, skriver PST i sin trusselvurdering for 2016.

– Vi ser at flere stater bruker sine etterretningstjenester på måter som kan undergrave eller svekke våre nasjonale interesser, fastslår PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Russland

Det er særlig Russland som ses på som en trussel mot norske interesser.

– Vår vurdering er fortsatt at russisk etterretning har det største skadepotensialet for norske interesser, sier Bjørnland, og sier det er snakk om kartlegging av norske beredskaps- og sikkerhetskapasiteter.

– Etterretningstjenester vil bruke alle virkemidler som er tilgjengelige. Dette inkluderer å oppfordre, presse eller true egne borgere som har tilgang til norsk sensitiv informasjon til å samarbeide. Et annet virkemiddel vil være digital spionasje og nettverksoperasjoner, skriver PST i sin trusselvurdering.

Hun sier digital spionasje bedrives i stort omfang mot norske interesser allerede. Hun sier norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for ulovlig aktivitet.

– Flere land vil forsøke å skaffe avanserte varer, tjenester, teknologi og kunnskap for å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Vi vurderer det slik at også norske bedrifter og utdanningsinstitusjoner vil være mål for slik fordekt og ulovlig aktivitet, mener sikkerhetstjenesten.

 

Kontroll

PST konkluderer med at statlig etterretning i liten grad lar seg straffeforfølge, men at det likevel er mye norske aktører kan gjøre for å avdekke, forebygge og redusere skadevirkningene av slik aktivitet.

– For at en stabil sikkerhetssituasjon skal kunne videreføres, er det avgjørende at staten opprettholder sin evne til territoriell kontroll og suverenitetshevdelse, skriver PST.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

PST har utvist terrormistenkt

 PST har utvist en person de mener kan ha hatt til hensikt å begå en terrorhandling i Norge, opplyser PST-sjef Benedicte Bjørnland til NRK.

Denne pågripelsen og utvisningen skjedde i første halvår av 2015, ifølge NRK.

PST-sjefen sier at vedkommende ikke lenger befinner seg i Norge. Hun vil ikke si noe om hva slags type angrep man fryktet.

– Nei, men vi hadde en bekymring i en tidlig faste. Vedkommende ble pågrepet og etter hvert utviste av utlendingsmyndighetene, sier hun til NRK. 

Les også: