PST bekrefter at islamister reiser til Syria fra Østfold

PST bekrefter at de har et problem med at islamister fra Østfold reiser til Syria. Mange av dem er etnisk norske.

- For Øst­fold så kan jeg si at det ser ut for oss som om pro­ble­met med an­tal­let rei­sen­de øker, sier Øy­vind Nil­sen, lokal PST-sjef i Øst­fold, tilNRK.

PST vil ikke ut­ta­le seg om an­tal­let som har reist, men NRK kjen­ner til at ti per­soner har reist fra Øst­fold til Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- År­sa­ken til at de drar er som of­test at de har vært gjen­nom en ra­di­ka­li­se­rings­pro­sess. De har blitt på­vir­ket i en sånn grad at de vel­ger å dra til et kon­flikt­om­rå­de, sier Nil­sen.

Flere et­nisk nors­ke er in­volvert i det eks­tre­me isla­mis­tis­ke mil­jø­et i Øst­fold. Minst åtte kon­ver­tit­ter NRK vet om er in­volvert i det eks­tre­me isla­mist­mil­jø­et i Øst­fold. Noen har tatt ste­get og reist til Syria, be­kref­ter Nil­sen.

- Jeg kan be­kref­te at noen av de som har reist fra Øst­fold er et­nisk nors­ke kon­ver­tit­ter, sier han.

Nil­sen er be­kym­ret for at isla­mis­te­ne vil ut­gjø­re en trus­sel når de kom­mer til­ba­ke til Norge.

- Vi er be­kym­ret for hva som skjer i et kon­flikt­om­rå­de. Vi ten­ker da på ideo­lo­gis­ke på­virk­nin­ger, mulig kamp­er­fa­ring og at det kan etab­le­res kon­tak­ter mot eks­tre­mis­tis­ke isla­mis­tis­ke nett­verk, sier Nil­sen.

E-tje­nes­ten har tid­li­ge­re sagt at mel­lom 40 og 50 per­soner med til­knyt­ning til Norge har reist til Syria for å knyt­te seg til eks­tre­mis­tis­ke grup­per i lan­det.

NTB