Protesterte mot «falsk Dalai Lama»

- Folk i Norge ville ikke hilst Dalai Lama velkommen om de forsto hans natur og handlinger, mener Rachael Jeffrey fra Shugden-samfunnet.

Noen ti­talls til­hen­ge­re av denne tros­ret­nin­gen sto på Karl Jo­hans gate da Dalai Lama ankom Grand Hotel ons­dag.

Po­li­ti­et hadde gitt dem en egen plass på andre siden av gata for vel­komst­de­mon­stra­sjo­nen uten­for Stor­tin­get.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Slutt å lyve, fals­ke Dalai Lama», mes­set de.

- Selv om han snak­ker om med­li­den­het og dia­log og men­neske­ret­tig­he­ter, prak­ti­se­rer han det ikke. Han har nek­tet å ha dia­log med oss i 18 år, sier Ra­chael Jeff­rey, presse­kon­takt for The In­ter­na­tio­nal Shug­den Com­mu­ni­ty.

Sam­fun­net til­ber en ti­be­tansk gud­dom eller ånd kalt Shug­den Dorje, noe Dalai Lama også har gjort. Men se­ne­re har han tatt av­stand fra ret­nin­gen.

- Opp­mun­t­rer til vold

Jef­fe­ry an­kla­ger Dalai Lama for å for­føl­ge hen­nes tros­fel­ler og hev­der at ek­sil­re­gje­rin­gen i Dha­ram­sa­la har kri­mi­na­li­sert tros­ret­nin­gen.

- Men Dalai Lama er ikke en del av re­gje­rin­gen?

- Tek­nisk sett er han ikke en del av re­gje­rin­gen len­ger, men han har en utro­lig stor inn­fly­tel­se, og det er hans hand­lin­ger og ord som har gjort dette, og han kan stop­pe det, sier hun.

- I ste­det sier han ting som opp­mun­t­rer til vold og hat, sier hun.

Hun hev­der fa­mi­li­er og sam­funn blir split­tet på grunn av stri­den og Dalai Lamas hånd­te­ring av den.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Be­ta­ler selv

Hun an­slår at mel­lom 200 og 300 Shug­den-til­hen­ge­re fra flere land er kom­met til Oslo for å de­mon­stre­re mot den el­lers så av­hold­te ti­be­tans­ke le­de­ren.

Mange av dem er bri­tis­ke, men Jeff­rey sier hun har tatt fly fra USA, hvor hun bor.

- Jeg er et van­lig men­nes­ke, jeg be­tal­te bil­let­ten av min egen lomme­bok. Ingen av oss er spon­set av ki­ne­ser­ne, det er en lat­ter­lig på­stand, sier hun, og brin­ger der­med på bane en av an­kla­ge­ne som er kom­met mot tros­sam­fun­net.

Hun hev­der be­ve­gel­sen ikke mot­tar pen­ger fra andre enn med­lem­me­ne selv.

Kina?

En av ek­silti­be­ta­ner­ne som hadde kom­met for å ønske Dalai Lama vel­kom­men, er av en annen opp­fat­ning.

- Hvor får de pen­ge­ne fra, det syns jeg dere jour­na­lis­ter skal skri­ve om, sier Sonan Top­g­yal. Han tar kon­takt med NTB like uten­for inn­gan­gen til Grand Hotel bare for å stil­le spørs­må­let.

- De rei­ser rundt i hele ver­den og de­mon­stre­rer. Hvem be­ta­ler for bil­let­te­ne? Jeg er en van­lig mann, jeg har ikke råd til å reise rundt på den måten, sier han.

Han an­ty­der at Kina kan stå bak, at hen­sik­ten er å split­te ti­be­ta­ner­ne, og han får støt­te av flere andre vel­komst­de­mon­stran­ter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Shug­den-sam­fun­net plan­leg­ger de­mon­stra­sjo­ner mot Dalai Lama alle ste­der han be­sø­ker under opp­hol­det i Oslo de neste da­ge­ne.

Les også
Erik Byes minnepris til Dalai Lama
Les også
Desmond Tutu har mistet respekten for Norge