Statssekretær Espen Barth Eide vil overfor Irans ambassadør ta opp Norges bekymring for menneskerettssituasjonen i Iran og vår prinsipielle motstand mot dødsstraff.

Protesterer mot henrettelser i Iran

Statssekretær Espen Barth Eide kalte inn Irans ambassadør  til møte i Utenriksdepartementet, og fikk overlevert norske protester mot forestående henrettelser i Iran.

Bakgrunnen er blant annet dommen mot en 43 år gammel tobarnsmor, som er dømt til døden ved steining for angivelig utroskap, og henrettelser av mindreårige. - Statssekretær Espen Barth Eide vil overfor Irans ambassadør ta opp Norges bekymring for menneskerettssituasjonen i Iran og vår prinsipielle motstand mot dødsstraff. Han vil også ta opp den konkrete saken om henrettelse ved steining, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Kopstad i UD til NTB. Frp-politikeren Mazyar Keshvari ønsker seg sterkere reaksjoner mot ledelsen i Iran. - Norge må kalle hjem sin ambassadør og arbeide for internasjonale reiserestriksjoner for iranske ledere, sier han. Risikerer steining Den iranske tobarnsmoren Sakineh Ashtiani risikerer å steines til døde for påstått utroskap. Ifølge advokaten hennes kan henrettelsen være nært forestående. Barna til den 43 år gamle kvinnen startet før helgen en internasjonal kampanje for å få omstøtt dødsdommen. - Hun er uskyldig, sier hennes sønn Sajad til den britiske avisa Guardian. Hennes advokat, Mohammed Mostafaei, viser til at det ikke forelå noen bevis i saken. Hun ble dømt fordi tre av fem dommere på subjektivt grunnlag mente hun var skyldig, sier Mostafaei til Guardian. Mindreårig henrettes En annen omstridt henrettelse kan komme allerede onsdag, ifølge den eksiliranske menneskerettsorganisasjonen Iran Human Right. Da skal 22 år gamle Mohammadreza Haddadi henrettes for et angivelig drap han tilsto da han var under 15 år gammel. Hans far hevder at sønnen er uskyldig, og at han ble lurt til å tilstå av de virkelige drapsmennene mot løfte om en større pengesum til familien. Ifølge årsrapporten fra Iran Human Rights ble minst fem mindreårige henrettet i 2009. - Ut av dialogdvalen Norge og andre land må følge opp protestene overfor Iran med konkret handling, mener Mazyar Keshvari. - Iran er det landet i verden som har flest henrettelser i forhold til folketallet. De bryter FNs barnekonvensjon ved å henrette mindreårige. Og den barbariske henrettelsesmetoden steining brukes fortsatt i moralsaker, sier han. - Diplomati og dialog har ikke hjulpet overfor ledelsen i Teheran. Norske myndigheter må komme seg ut av dialogdvalen, la ord følges av handling og kalle hjem sin Iran-ambassadør. I tillegg bør vi jobbe overfor EU og andre land for å få innført reiserestriksjoner for de iranske lederne i Europa, tilsvarende restriksjonene som er innført for ledere i Zimbabwe, sier Keshvari. Han er selv født i Iran, men familien kom til Norge som politiske flyktninger i 1986. Keshvari er kommunalråd i Oslo og nestleder i (©NTB)