Protesterer ikke på Muhammed-dom

Yemen Observers redaktør ble arrestert 6. desember. Den norske regjeringen vil imidlertid ikke protestere over dommen mot to redaktører i Jemen, som nylig ble dømt for å ha publisert Muhammed-karikaturene.

Yemen Observer rapporterte 6. desember at avisens redaktør Mohammed Alasaadi var arrestert. Han var funnet skyldig i å ha fornærmet islam og profeten Muhammed ved å trykke de danske karikaturene. En domstol ila redaktøren en bot på 500.000 jemenittiske rial, ifølge Den norske bank anslagsvis 815.000 norske kroner.

Alasaadi ble ikke dømt til fengselstraff, men ble holdt i arrest inntil boten ble betalt og sluppet fri dagen etter. Avisen ble ikke stengt. Yemen Observer trykket tegningene med et stort kryss over for på den måten å vise motstand mot dem, påpekte redaktør Alasaadi i retten.

Dømt til fengsel
En uke tidligere ble en annen jemenittisk redaktør dømt til ett års fengsel for å ha trykket Muhammed-tegningene. Domstolen fant Kamal al-Olufi skyldig i å ha fornærmet islam og profeten. Hans avis Al-Rai Al-A'm ble i den forbindelse beordret til å stanse produksjonen i et halvt år fremover.

Begge redaktørene har anket domsavgjørelsene. Journalister og redaktører i hele Midtøsten-regionen har protestert. Ifølge Yemen Observer var rettslokalet fylt av journalister da dommen mot Alasaadi ble kunngjort, som en demonstrasjon til støtte for redaktøren.

Hans advokat sier til avisen at myndighetene bruker loven bevisst til å kneble den frie presse. Advokaten frykter også at dommen vil brukes som påskudd av radikale islamister til å drepe redaktøren, ettersom den beviser at han har forbrutt seg mot islam.

Vurderer protest
? Norsk Redaktørforening reagerer skarpt på dommen, sier generalsekretær Nils E. Øy til Magazinet om dommen mot Kamal al-Olufi.

Han har vært i kontakt med Det internasjonale presseinstituttet for nærmere informasjon og vurderte å delta i en felles uttalelse overfor myndighetene i Jemen. Redaktørforeningen har imidlertid valgt å avvente situasjonen, ettersom riksadvokaten slapp al-Olufi fri mot kausjon og det er usikkert om fengselsstraffen vil bli effektuert.

Øy kjente imidlertid ikke til arrestasjonen av Yemen Observers redaktør 6. desember og kunne ikke kommentere saken.

Bekymret
Redaktørforeningen gav uttrykk for at man forventet en reaksjon fra Utenriksdepartementet. Etter Magazinets henvendelse svarer utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) følgende i en e-post:

? Jeg er bekymret etter dommene mot de to redaktørene i Jemen i forbindelse med karikatursaken og vil følge ankesakene redaktørene varsler.

Av hensyn til de tiltalte redaktørenes ankesak ønsker UD foreløpig å avvente en reaksjon så lenge sakene fortsatt pågår i rettssystemet, forklarer Støre.

Han skriver også at UD vil holde nær kontakt med likesinnede land i denne saken. Ifølge informasjonsmedarbeidere i departementet, er man avventende til EUs reaksjoner. Det blir uttalt at den norske regjeringen alene ikke vil sende myndighetene i Jemen en offisiell protest, fordi det vil virke mot sin hensikt ettersom norske aviser trykket karikaturene først.

? Alvorlig
Magazinet får opplyst at fagavdelingen ved UD følger nøye med på utviklingen blant pressefolk i hele Midtøsten-regionen, som reagerer sterkt overfor dommene spesielt og myndighetenes sterke restriksjoner av pressen generelt.

? Jemenittisk presse har vært blant de mest frittalende i den arabiske verden siden 1990, men de siste par årene har det dessverre vært en tilbakegang i pressefriheten i landet. Dette beklager vi sterkt og det gir vi uttrykk for, sier utenriksminister Støre til Magazinet.

Det er langt spakere enn uttalelsene som utenriksministeren ga i et svarbrev til Redaktørforbundet i vinter. Her skrev Støre blant annet:

"Stenging av aviser og trussel om fengselstraff for redaktører og journalister i Jemen og Jordan som har trykket tegningene, er alvorlige inngrep i ytringsfriheten".

Magne Vågnes