Her i Bjørvika har arbeidet med å bygge et nytt hovedbibliotek startet. Byrådet i Oslo har fått vite at det vil koste mellom 600 og 700 millioner kroner å stanse prosjektet. Det vil imidlertid ikke kulturbyråd Hallstein Bjercke gjøre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Prislapp for å droppe nytt hovedbibliotek: 600-700 millioner

Allerede påløpte kostnader ville gjort det kostbart å stoppe byggingen av nye Deichmanske hovedbibliotek i Oslo, ifølge byrådet i Oslo.

Prislappen ville blitt på mellom 600 og 700 millioner kroner, viser dokumenterNRK har fått tilgang til.

Kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) sier byrådet innhentet opplysningene om pris for å stoppe prosjektet fordi de ville forberede seg på eventuelle spørsmål fra bystyret etter at det ble kjent at byggingen ville bli dyrere enn først antatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bystyret har imidlertid aldri spurt om akkurat dette, og dermed har heller ikke byrådet gått ut med informasjonen før nå. Bjercke sier at byrådet aldri har planlagt å stoppe byggingen av biblioteket.

Lederen i Oslo Frp, Camilla Wilhelmsen, mener kulturbyråden burde ha informert om summen. Onsdag er det høring om saken i bystyrets finanskomité, og Fremskrittspartiet varsler at de vil stille spørsmål om det er for sent å stoppe prosjektet.

I april ble det kjent at det nye biblioteket får en kostnadssprekk på en halv milliard kroner. Den nye prislappen anslås å bli mellom 2,9 og 3,1 milliarder, avhengig av hvilke tiltak som gjennomføres.