Prester vil nekte å vie brudepar i kirken

- Bispemøtet ga håp, men vi står på stedet hvil, sier sokneprest Ingunn Dalan Vik. Prester foreslår nå vigselsnekt «for å hindre diskriminering av homofile» som ønsker kirkebryllup.

Sist uke ble det klart at 8 av 12 bis­ko­per pri­mært øns­ker å vie ho­mo­fi­le i Den nors­ke kirke. For å få med seg alle bis­ko­pe­ne, sa de seg vil­li­ge til å godta en for­bønns­li­tur­gi. Mindre­tal­let god­tok ikke det. Ver­ken i kon­ser­va­tiv eller li­be­ral fløy i kir­ken har det vært glede etter ut­spil­let.

- Frem­de­les må jeg være med på å dis­kri­mi­ne­re men­nes­ker ved å ikke kunne vie alle i kir­ken. Jeg er, etter så lang tid, frem­de­les naiv og full av håp, men et sted går gren­sen, skrev Dalan Vik på Face­bo­ok-si­den sin på søn­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sokne­pres­ten i Søre Ål me­nig­het på Lil­le­ham­mer hen­vi­ser til teks­ten hun leste i kir­ken samme dag fra Ja­kobs brev om at «en ikke kan tro på Jesus Kris­tus og sam­ti­dig be­hand­le men­nes­ker ulikt».

- Jeg synes det er vans­ke­li­ge­re og vans­ke­li­ge­re å være en lojal del av denne kir­ken. Dette gjør rett og slett vondt, skrev hun.

Prest Svein Jo­sef­sen fulg­te opp med å fore­slå at pres­te­ne ikke viet noen:

- Vi be­hand­ler alle likt og for­ret­ter kun vel­sig­nel­se av bor­ger­lig inn­gått ek­te­skap. Andre pres­ter tente også på tan­ken og skrev støtte­inn­legg.

Et sukk

l in­ter­vju med Dagen for­tel­ler Dalan Vik at inn­leg­get var ment som et sukk fra hen­nes side. Hun hadde ikke for­ut­sett «at det skul­le ut­lø­se et ras av fø­lel­ser, sorg og skuf­fel­se». Den kvin­ne­li­ge pres­ten har fått støt­te fra mange, også preste­kol­le­ger. På Face­bo­ok­si­den sin be­teg­ner sokne­pres­ten for­sla­get om vig­sel­s­nekt som «klokt».

- Er dette noe du vur­de­rer se­riøst?

- Hvis det kom­mer på tale må vi stå sam­let rundt det. Jeg må tenke meg godt om fordi jeg vil vite hvil­ke kon­se­kven­ser det får. Det er så mange men­nes­ker jeg har møtt som føler at de ikke er hele Guds barn. Det er så vondt. En vig­sel­s­nekt vil være en prak­tisk de­mon­stra­sjon som sik­kert vil gjøre noen godt. Sam­ti­dig ten­ker jeg: Er vi vil­li­ge til å øde­leg­ge dagen for andre?, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vel­sig­ner ho­mo­fi­le par

In­gunn Dalan Vik har tid­li­ge­re ment at kir­ken ikke tren­ger noen vig­sels­rett fordi hun har tenkt at det er vel­sig­nel­sen som hører til i kir­ken.

- Men gir vi slipp på vig­sels­ret­ten for å unngå å snak­ke med de som har kjent at de blir satt uten­for, vir­ker det feigt, sier hun.

Sokne­pres­ten har selv blitt spurt om å vel­sig­ne ho­mo­fi­le par i kir­ken og ha se­re­mo­ni­er som lig­ner på en vig­sel.

- For meg har det vært upro­ble­ma­tisk å si ja til det.

Hun for­tel­ler at hun har vært med på det maks ti gan­ger, men reg­ner med at pres­ter i de store byene opp­le­ver å få flere fore­spørs­ler.

Løser flo­ken

Lars E. Kiel­land, sokne­prest i Bru­mund­dal/Veld­re, er en av de som del­tok i de­bat­ten på Dalan Viks face­bo­ok­side. Til Dagen sier han at vig­sel­s­nekt er en in­ter­es­sant tanke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Hvis det tas ini­tia­tiv til en sånn type ak­sjon vil jeg ab­so­lutt vur­de­re å ta del i den. Hvis så skal skje må det for­be­re­des godt og or­ga­ni­se­res på en god måte. Fore­lø­pig har ikke det skjedd, sier han.

Kiel­land tror det mest sam­len­de for kir­ken vil være at den ikke hadde vig­sels­rett.

- Det ville løst litt av flo­ken.

Blir stemp­let

Ca­ris­si­mi-le­der Dag Øi­vind Øster­eng mener det løser ingen ting å si fra seg vig­sels­ret­ten så lenge man vil inn­føre vel­sig­nel­ses­hand­lin­ger for sam­kjøn­net ek­te­skap. Sam­ti­dig er­kjen­ner han at det let­ter på et mo­ralsk trykk:

- Den nye ek­te­skaps­lo­ven er så pro­ble­ma­tisk at det vil hjel­pe på sam­vit­tig­he­ten vår å la være å vie.

Øster­eng po­eng­te­rer at han for­står re­ak­sjo­ne­ne på face­bo­ok.

- Dis­kri­mi­ne­rings­ar­gu­men­tet blir bare ster­ke­re og ster­ke­re, og vi som vil stå fast på klas­sisk prak­sis og lære får dis­kri­mi­ne­rings­stem­pel­et på oss fordi kir­ken har åpnet opp og vi gjør for­skjell på de som søker kir­kens vel­sig­nel­se og for­bønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det kan virke som det bryg­ger opp til en slags pro­test­storm fra li­be­ral fløy. Skjer det noe lig­nen­de i kon­ser­va­tiv ret­ning?

- Det fore­går sam­ta­ler. Det skal også være en be­kjen­nel­ses­kon­fe­ran­se i Oslo i regi av Evan­ge­lisk Lu­thersk Nett­verk om en drøy uke. Om re­ak­sjo­ne­ne kom­mer med en gang vet jeg ikke. DAGEN

Bispemøtet

Bispemøtet er et lovfestet sentralkirkelig organ som har til oppgave å samordne de gjøremål som tillgger de enkelte biskoper.

I forrige uke gikk et flertall på 8 av 12 biskoper inn for vigsel for homofile.

De sa samtidig at de var beredt til å godta en forbønnsliturgi for å få et bredt vedtak.

Det godtok ikke mindretallet.

Les også
Biskopene løper fra sitt lederansvar
Les også
Åtte av tolv biskoper vil vie homofile