Presser Likud til å godta koalisjon

Israels statsminister Ariel Sharon truer sine egne partifeller med å skrive ut nyvalg, dersom de ikke godtar at han inviterer Shimon Peres og Arbeiderpartiet med i regjeringen.

Noen av Sharons egne partifeller har truet med å gjøre opprør hvis statsministeren benytter seg av Arbeiderpartiet for å få gjennomført den planlagte tilbaketrekningen fra Gaza.

? Da må vi skrive ut nyvalg, sa statsministeren mandag, etter et frokostmøte med opposisjonsleder Shimon Peres.

De to gamle rivalene ble enige om å starte forhandlinger om regjeringssamarbeid. Begge går inn for en israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen, men Peres har satt visse betingelser for å bli med i koalisjonen.

Gamle partnere

Sharons plan om å evakuere de 21 jødiske bosettingene og trekke hæren ut av Gaza har møtt motstand både i hans eget Likud-parti og blant noen av de små nasjonalistiske og religiøse koalisjonspartiene. Men nå kan statsministeren håpe på drahjelp fra Peres og hans arbeiderparti

Allerede 12. juni kunne Magazinet melde at det hadde vært sonderinger mellom Ariel Sharon og Shimon Peres med tanke på å etablere en ny samlingsregjering i Israel.

Likud og Arbeiderpartiet har flere ganger tidligere samarbeidet i ulike regjeringskoalisjoner til tross for at de utad har merkbart forskjellige syn på hvordan konflikten i Midtøsten skal løses.

? De to partiene er enige om å støtte Gazaplanen, sa en politisk talsmann etter at Sharon og Peres kom sammen for å drøfte et regjeringssamarbeid mandag morgen.

? Men dette er bare begynnelsene av forhandlingene, og de drøftet ikke konkrete spørsmål, la han til.
Peres gjorde det klart at han vil trenge grønt lys fra sitt eget parti før han forplikter seg til et regjeringssamarbeid med Likud.

Svekket Koalisjon

Sharons regjering er svekket etter at småpartier på den ytterste høyrefløyen forlot koalisjonen i protest mot statsministerens planer om en ensidig israelsk tilbaketrekning fra Gazastripen.

For å gjennomføre planene trenger derfor Sharon støtte fra andre grupper i nasjonalforsamlingen Knesset. Diskusjonene med Arbeiderpartiet er fremdeles på et tidlig stadium, og det var ikke ventet at de to ville komme til enighet i løpet av mandagen.

? Hvis det går bra, kan vi si at forhandlingene formelt begynner, sier en av Sharons rådgivere.
En annen kilde sier at mye arbeid gjenstår før en koalisjonsregjering kan bli en realitet.

Vil bli utenriksminister

Peres krever garantier for at tilbaketrekningen fra Gazastripen skal framskyndes og at den skjer i samråd med palestinerne før han går inn i et regjeringssamarbeid med Sharon.
Peres krever en forpliktende timeplan for tilbaketrekningen, som i øyeblikket er skjøvet ut i framtiden og berammet en gang i slutten av neste år.

Et annet vanskelig element i forhandlingene er hvilken ministerpost Peres eventuelt skal inneha. Han ser ut til å ønske seg utenriksministerposten, men innad i Sharons Likud-parti vil det være upopulært om nåværende utenriksminister Silvan Shalom får sparken.

Peres har tidligere vært utenriksminister i flere perioder, men sjansene for at han skal få tilbake posten enda en gang er blitt redusert i takt med den synkende oppslutningen om Arbeiderpartiet.

Motstand

Et regjeringssamarbeid mellom Likud og Arbeiderpartiet møter også sterk motstand innad i de to partiene, som har dominert israelsk politikk siden opprettelsen av staten Israel i 1948.

Sharons finansminister og tidligere statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke ha Peres med i regjeringen og begrunner det med at det vil avspore hans høyreorienterte økonomiske reformprogram.

I Arbeiderpartiet er det også motstand mot et regjeringssamarbeid, og mange partimedlemmer mener man heller bør stå utenfor og håpe på økt oppslutning ved neste valg.

Arbeiderpartiet satt med makten i Israel fram til 1977, da Likud gikk seirende ut av valget. Senere er det Likud som har overtatt hegemoniet i israelsk politikk.

(©NTB)