Postfly styrtet i natt på vei til Tromsø

Det er kun små fragmenter igjen av postflyet som styrtet ved grensen til Norge, og havaristedet har en diameter på rundt 50 meter, ifølge det svenske sjøfartsverket.

Postflyet som forsvant på vei fra Gardermoen til Tromsø, ble funnet havarert på svensk side av grensen av et norsk F-16-fly.

Havaristedet ligger i krevende fjellterreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg tør ikke si noe om hvordan det har gått, men det er ganske tydelig at dette er en havariplass. Det har vært et kraftig havari ned i bakken, sier pressetalsmann Daniel Lindblad ved den svenske flyredningstjenesten til NTB.

Hovedredningssentralen i Nord-Norge vil heller ikke si noe om status for de to som var om bord i flyet.

Det skal ikke ha vært dårlig vær i området, og flyredningstjenesten har ennå ingen teori om hva som forårsaket ulykken.

Europeisk mannskap

Flyet, et Canadair CRJ-200, er registrert i Sverige, men flyr mellom norske destinasjoner med post. Mannskapet er trolig ikke fra Norge eller Sverige, men fra et annet europeisk land, ifølge Lindblad.

Flyet sendte ut et mayday-signal klokken 0.20 og forsvant fra radaren like etter. De sisteradarbildene viser at flyet var 120 kilometer nordøst for Bodø, inne på svensk territorium.

– Havaristedet ligger nordvest for innsjøen Akkajaure, 10 kilometer fra grensen til Norge, sier Lindblad.

Uten veiforbindelse

Det var svensk redningstjeneste som ledet leteaksjonen, men det ble også sendt ut to F-16-fly og et Sea King-helikopter fra norsk side for å bistå. Forsvaret var i tillegg klare med helikopter på Bardufoss, i tilfelle det skulle bli behov for å fly inn bakkemannskaper. Det er ikke veiforbindelse til området, ifølge Hovedredningssentralen.

– Det er svært vanskelig å nødlande der oppe. Det er høye, alpine fjell, steinete daler og fjellheier, sier helikopterpilot Per Grahn tilSVT.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Etter at flyet ble funnet, trakk både de norske ressursene og den svenske flyredningstjenesten seg ut, og det svenske politiet har tatt over saken.

Var lastet med post til Nord-Norge

Flyet fraktet post og pakker fra Østlandet til Nord-Norge, bekrefter pressesjef John Eckhoff i Posten overfor NTB.

– Nå mangler vi et fly, og vil fortløpende ta avgjørelser for hvordan vi skal få fram post i samarbeid med flyselskapene, sier Eckhoff.

Postflyet som skulle til Svalbard fredag formiddag er innstilt, fordi pilotene er kolleger av de to i det styrtede flyet.

– Posten Norge har i hele natt hatt tett kontakt med West Atlantic, som er leverandør av flytjenester for postgangen. Det er flyselskapet som har kontakten med redningstjenesten og øvrige myndigheter i saken, og Posten Norge har bidratt med dokumentasjon, heter det i en pressemelding fra Posten Norge.