Ukrainas president Petro Porosjenko er tirsdag på besøk i Norge. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB scanpix

Porosjenko i Oslo – nytt håp i fredsprosessen

Isfronten mellom Vesten og Russland har satt fredsprosessen i Øst-Ukraina på vent. Men på norgesbesøk kunne Ukrainas president Petro Porosjenko varsle nye samtaler onsdag.

Etter et møte med stortingspresident Olemic Thommessen på Stortinget hadde Porosjenko klare meldinger til Russland i forkant av samtalene.

– Jeg mener de må trekke sine soldater tilbake fra våre landområder og slutte med sin aggressive fremferd i Ukraina, som er et uavhengig, europeisk land, sa han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg vil understreke at vi ikke bare kjemper for vår frihet og vårt demokrati, men også for europeisk frihet og demokrati, understreket presidenten.

I et forsøk på å få liv i fredsprosessen igjen møter han Frankrikes president François Hollande, Tysklands statsminister Angela Merkel og senere Russlands president Vladimir Putin i Berlin onsdag kveld.

Over 9.000 mennesker er drept i konflikten mellom Ukraina og prorussiske separatister øst i landet. I teorien er en våpenhvile inngått mellom partene, men denne blir brutt hyppig.

Takket for norsk støtte

Porosjenko takket også Norge for støtten i den svært vanskelige konflikten med Russland.

– Jeg setter stor pris på at Norge, sammen med Ukraina, har sagt at dette er russisk aggresjon mot Ukraina i det 21. århundre i hjertet av Europa. Det er fullstendig uakseptabelt, sa han.

Presidenten er tirsdag på offisielt besøk i Norge, det første fra et ukrainsk statsoverhode.

Porosjenko møtte pressen på Stortinget, før han skulle videre til politiske samtaler med statsminister Erna Solberg (H) og i audiens hos kong Harald og dronning Sonja.

Løsning langt unna

Selv om Porosjenko kan regne med norsk støtte til kravet om at Russland må gi opp sin støtte til separatistene i Øst-Ukraina, synes en mer varig løsning på konflikten langt unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Russland har blant annet annektert Krim-halvøya, som internasjonalt er anerkjent som ukrainsk territorium.

EU diskuterer nå om sanksjonene mot Russland skal forlenges som følge av Ukraina-konflikten, noe flere EU-land har vært skeptiske til.

Samtidig har Russlands støtte til Assad-regimet og bombing i Syria skapt raseri i mange EU-land mot Russland. Det har ikke gjort fredsarbeidet i Ukraina noe enklere.

Møter Putin

Nylig avlyste Putin et lenge planlagt besøk i Paris etter at franske ledere krevde at Russland må etterforskes for krigsforbrytelser i Syria.

Men tirsdag bekreftet altså både Porosjenko og Merkel at det blir nye fredssamtaler i Berlin onsdag. Ifølge Porosjenko møtes først han selv, Merkel og Hollande. Deretter skal de tre ha et møte med Putin.

De fire lederne har møttes flere ganger det siste året for å diskutere Minsk-avtalen om konflikten i Ukraina som ble inngått i fjor høst. Avtalen stiller krav om våpenhvile og staker ut kursen for en fredelig løsning på konflikten.

Forrige gang Putin besøkte Berlin, var i 2014. (©NTB)