Mange hadde funnet veien til Gjennestad Gartnerskole i Vestfold torsdag. Den store gymsalen var helt full. Foto: Marion Haslien

Populær Høybråten i Vestfold

Mange fikk høre Dagfinn Høybråten lange ut mot den rødgrønne regjeringen. Lyd: Hør Dagfinn Høybråtens tale på Gjennestad

Mange hadde funnet veien til KrFs tradisjonelle 1.mai arrangement på Gjennestad Gartnerskole i Vestfold. Før Høybråten gikk på talestolen måtte arrangementskomiteen sette ut flere stoler i gymsalen for at alle skulle få plass.

Det er KrF Vestfold og KrF Stokke som står bak arrangementet. I mange år var det Kjell Magne Bondevik som benyttet anledningen til å markere 1.mai ved den kristne skolen. De siste tre åra er det Dagfinn Høybråten tatt over stafettpinnen.

Angrep regjeringen

Høybråten brukte sin 1.mai tale til å gå i strupen på den rødgrønne regjeringen. KrF-lederen gjorde et poeng ut av at dagens regjering i hver eneste sak er nødt til å kompromisse med ytterste venstreside i norsk politikk.

- Det er ikke bra for Norge. Bedre blir det ikke når de rød-grønne har gitt SV forkjørsrett i en rekke verdispørsmål, sa Høybråten som ga elleve gode grunner til å bytte dagens regjering.

Dermed har KrF-lederen proklamert at han ikke vil støtte noen rødgrønn regjering. Overfor aftenposten har han sågar sagt at det også kan spøke for en eventuell støtte til Arbeiderpartiet etter valget i 2009.

Feil kurs

Høybråten mener regjeringen med SV i spissen går i feil retning når det gjelder familiespørsmål.

- De er handlingslammet i viktige saker som fattigdom, miljø, skole, eldreomsorg og når det gjelder å gjøre noe med småbarnsfamilienes tidsklemme, sa Høybråten. Deretter pekte han på de rødgrønnes kamp mot kontantstøtten.

- De viser en forakt mot de som velger andre omsorgsløsninger enn barnehage, mente KrF-lederen.

Høybråten kom også inn på den nye ekteskapsloven.

- Regjeringen tar de voksnes, ikke barnas perspektiv. Det kommer til utrykk gjennom en ny ekteskapslov som svekker barnas rettigheter, sa han.

- Videre svekker regjeringen formidlingen av den kristne og humanistiske kulturarv. Fra angrep på bordbønn og skolegudstjenesten, til svekking av den kristne forankringen i skolene og barnehagene og utvanning av kristendomsundervisningen i skolen.

Fattigdom

Mye av talen til Høybråten gikk også på å kritisere regjeringens fattigdomssatsing.

- I valgkampen skulle de rød-grønne avskaffe fattigdommen. De sa det "bare" var snakk om politisk vilje, og at den nærmest kunne fjernes ved et pennestrøk, sa Høybråten som fortsatte:

- KrF utfordrer til å riste av tafattheten og ta fatt i oppgavene: Bruk attføringsbedriftenes kompetanse mer aktivt. Kutt behandlingstidene i NAV. Gi egenandelsordningen for medisiner en bedre sosial profil. Og slipp til de frivillige og ideelle kreftene i rusbehandlingen.

SV var lenge KrFs allierte i bioteknologiloven. Men etter at partiet kom i regjering sørget de for å reversere en lov de selv hadde vært med på, noe Høybråten også påpekte i sin 1. mai-tale.

Høybråten minnet også om at KrF vil gjøre KRL til valgkampsak.

- Våre krav har vært klare hele tiden: Kristendommen må ikke strykes ut av fagnavnet. Ansvaret for innholdet i faget må tas nasjonalt, og ikke skyves over til den enkelte KRL-lærer slik regjeringen foreslår. Og i motsetning til regjeringens forslag mener KrF at kristendommen fortsatt bør utgjøre om lag halvparten av KRL-faget, og at dette må forankres både i lov og fagplan.