- Politiske motiver bak Muhammedopptøyene

? Muhammed-karikaturene blir manipulert av ytterliggående krefter for å oppnå politiske mål som intet har med Jyllands-Posten og Magazinet å gjøre, skriver utenrikskommentator Jahn Otto Johansen i NRK.

Muhammed-demonstrasjonene er politisk motiverte, skiver Johansen i en artikkel på NRKs nettside.

Egypt
Danske imamer brakte ikke bare Jyllands-Postens tegninger med seg til Egypts religiøse ledere, men også langt verre tegninger og foto. Ny informasjon avslører at Egypt deretter brakte materialet videre til hele den islamske verden.
Egypts regjering benyttet anledningen til å dysse ned folks misnøye med regimets sosiale forsømmelser og politiovergrep. President Mubarak har nemlig i mange år har utfordret islamistene med å fengsle fundamentalistiske kritikere av regimet.

Johansen skriver at Iran bruker karikaturene på samme måte, for å "lette litt på lokket".

Pakistan
Han påpeker at ytterliggående islamister i Pakistan brukte Muhammedtegningene for å piske opp folkestemningen mot det eksisterende regimet og president Musharaf. Makthaverne spiller med for å avlede folkets misnøye over landets elendige sosiale forhold og den politiske undertrykkelsen.

At også reaksjonene rettes mot USA og Storbritannia, begrunner Johansen med folks raseri over overgrepene som finner sted i Abu Greib-fengslet og Guantanamo.

Naivt
Jahn Otto Johansen beskriver den norske delegasjonens forsøk på å skape dialog med den islamske lederen Yusuf al-Qaradawi, som naivt.
Domprost Olav Dag Hauge burde vite at imamen er kjent for uttalelser som at mindreårige kan tvangsgiftes - han er selv gift med en 60 år yngre jente. Videre at det er obligatorisk for kvinner å bære hijab, at et mannlig vitne teller like mye som to kvinnelige, og at mannen som familiens overhode kan slå sin kone.

Magne Vågnes
magazinet@magazinet.no