Politisk uro i terrorrammede Belgia

Politisk uro har fulgt Brussel-terroren. Mens politiet fortsatt jager mistenkte, har to ministre svart på kritikk mot regjeringen med å tilby sin avgang.

Kritikken mot myndighetene startet nesten umiddelbart etter terroren som kostet minst 31 personer livet i Belgias hovedstad tirsdag.

Svaret ble to avskjedssøknader i regjeringen. Både innenriksminister Jan Jambon og justisminister Koen Geens tilbød seg å gå. Men statsminister Charles Michel sa nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er begått feil. Men nå fortsetter vi arbeidet vårt, sier Jambon til avisen Le Soir.

Kritikk

Styresmaktene opplever blant annet kritikk for at den antatte selvmordsbomberen Ibrahim El Bakraoui ikke ble tettere fulgt opp etter at han ble utvist fra Tyrkia i fjor. Ifølge Tyrkia fikk belgierne en klar advarsel om at han var mistenkt for tilknytning til terrorvirksomhet.

Jambon og Geens forklarte situasjonen for europeiske kolleger på et EU-møte tirsdag og skal etter det NTB erfarer ha nyansert deler av den tyrkiske informasjonen.

– Nå skal vi først gi belgiske myndigheter arbeidsro, sier den danske justisministeren Søren Pind og svarer som flere andre ministre forsiktig på pressens spørsmål om de belgiske ledernes håndtering.

– Vi lever i et åpent samfunn, vi lever ikke en politistat. Grusomme ting kan skje, kommenterer Nederlands innenriksminister Ronald Plasterk.

Flere på rømmen?

Overvåkningsbilder fra Brussel lufthavn Zaventem og fra metrostasjonen Maalbeek gjør at politiet tror to gjerningsmenn kan være på rømmen etter angrepene der.

Politiet leter etter en mann som opptrer sammen med de antatte selvmordsbomberne Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui på opptaket på flyplassen. Dessuten skal de være på jakt etter en mann som vises på metroen sammen med den tredje navngitte gjerningsmannen Khalid El Bakraoui.

Den ukjente mannen på metroen hadde med seg en stor bag, ifølge Le Monde.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Avisen DH hevder videre at angriperne opprinnelig kan ha vurdert å slå til mot et kjernekraftverk i Belgia.

Knyttes til Paris-nettverk

Ifølge AFP har politiet funnet spor som knytter brødrene El Bakraoui og Laachraoui til Salah Abdeslam, som skal ha deltatt i Paris-terroren i november i fjor.

Laachraoui mistenkes for å ha laget bombebelter som ble brukt i den franske hovedstaden, mens Khalid El Bakraoui skal ha leid en leilighet for Abdeslam.

Abdeslam ble torsdag varetektsfengslet i to uker. Han nekter for at han kjente til planene om terrorangrepet i Brussel.

Identifisering

Identifiseringen av dødsofrene i Brussel har vist seg å være både vanskelig og tidkrevende.

Flere er fortsatt savnet, og tilstanden er kritisk for over 60 av de 300 sårede. Så langt er det kjent at ofrene kom fra rundt 40 forskjellige land, deriblant Peru, Marokko, Belgia og Tyskland.

De var mødre, embetsfolk, studenter og misjonærer som tilfeldigvis befant seg på flyplassen og T-banen hvor bombene gikk av tirsdag.

– Det er den typen skader man ser i krig. Pasientene er såret, opprevet, det er tragisk, sier Jacques Creteur ved sykehuset Erasme til AFP. (©NTB)