Politiet vil ikke pågripe asylanter i kirker

Politiets Utlendingsenhet (PU) benekter at det er sendt ut nytt direktiv fra departementet om at asylanter skal pågripes i kirker.

Saken er blitt aktuell etter at to syriske familier på til sammen åtte personer gikk i kirkeasyl i Rypefjord kirke i Hammerfest.

Det har skapt forvirring at prosjektleder Tor Espen Haga iPU mandag uttalte at de som går i kirkeasyl ikke skal føle seg for trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Alle personer i Norge kan komme til å bli hentet når de har et ulovlig opphold, sa Haga til NRK.

Samme retningslinjer

Kommunikasjonsrådgiver Arild Strømmen i PU viser til at Justisdepartementet i 1999 gav retningslinjer om at politiet som hovedregel ikke skal gå inn i kirker og med makt hente utlendinger som skal sendes tilbake til sine hjemland.

– Vi følger de samme retningslinjene inntil det er vedtatt nye. Det har den konsekvens at mennesker som har tilhold i kirker kan risikere å bli pågrepet dersom de beveger seg utenfor kirkens område, sier Strømmen til Dagen.

En glad biskop

Biskop Olav Øygard iNord-Hålogaland er glad for at PU står fast på sin tidligere avgjørelse om at politiet ikke vil pågripe asylanter inne i kirken.

– Det ville vært mildt sagt oppsiktsvekkende om politiet hentet ut kirkeasylanter nå i juletiden. Dette hadde vist en mangel på respekt for kirkerommet, sier Olav Øygard til Dagen.

Han regner med at politiet tar kontakt med kirken før det eventuelt kommer på tale med en pågripelse av kirkeasylanter.

Dialog med kirken

For den sittende regjering har avvikling av kirkeasyl vært en viktig sak helt fra de tiltrådte i 2013. I desember samme år ble det sendt et brev fra Justis- og beredskapsdepartementet til Politidirektoratet om at «det tas initiativ til dialog med kirken» for å få slutt på ordningen med kirkeasyl.

– Så langt jeg kjenner til, har det ikke vært noe slikt møte – og denne saken er i alle fall ikke sluttført og har fått sin avgjørelse. Derfor bør ikke politiet gjøre noe før en eventuell ny praksis er innført, sier Olav Øygard.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen ordning

Biskopen legger til at han er fullt klar over at politiet formelt kan gripe inn overfor kirkeasylanter, for norsk lov gjelder også i kirkene.

– Kirkeasyl er ingen ordning – men det oppstår når folk søker tilflukt i kirkene våre, sier Øygard.

Han berømmer forøvrig menigheten i Hammerfest som hjelper de fortvilede menneskene som har søkt kirkeasyl.

Fortvilet situasjon

Sokneprest Jon Arne Tandberg bekreftet i går at det fortsatt er to familier fra Syria i kirkeasyl i Rypefjord kirke.

– Det er fire voksne og fire barn under 12 år som har søkt tilflukt i kirken, og de befinner seg i en fortvilet situasjon, forteller Tandberg til Dagen.

Undrende

Han viser til at kirkeasylantene har mye støtte fra menigheten, som stiller opp med blant annet mat og andre livsviktige ting.

– Jeg forholder meg til at det ikke er kommet noen ny instruks der politiet kan hente asylanter i kirker. Derfor har jeg vært undrende til signalene fra PU om at de ville pågripe kirkeasylanter, sier Jon Arne Tandberg.

Han legger til at de ønsker at de to familiene som har søkt tilflukt i deres kirke, skal ha det så trygt som mulig. Derfor har de ikke informert kirkeasylantene om de uklare signalene som kom fra PU om at de kunne pågripes.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har som menighet ingen makt til å hindre politiet, hvis politikerne gir dem lov til å ta kirkeasylantene. Men vi kommer ikke til å hjelpe politiet med å pågripe dem – de må i tilfelle hente kirkeasylantene selv, understreker soknepresten.

Lang praksis

– Kirkeasyl er en praksis vi har hatt i lang tid i norske menigheter. Dette har å gjøre med de kristne og humanistiske verdier som vårt samfunn er bygget på, der ingen skulle pågripes med makt i våre gudshus, sier Jon Arne Tandberg.