Politiet rykket inn på protestplass i Kiev

Ukrainsk po­li­ti ryk­ket natt til ons­dag inn på Uav­hen­gig­hets­plas­sen i Kiev. Men de­mon­stran­te­ne nek­tet å fjer­ne seg, og mange nye strøm­met til. Over 10.000 holdt stand mot po­li­ti­et.

De be­væp­ne­de po­liti­fol­ke­ne rev ned en­kel­te telt og bar­ri­ka­de­ne som de­mon­stran­te­ne hadde bygd rundt plas­sen, og tok over deler av plas­sen.

San­ge­ren Rus­la­na ap­pel­ler­te til po­li­ti­et over høyt­ta­le­re om ikke å ad­ly­de ordre og ikke å skade de­mon­stran­te­ne, og mange av de­mon­stran­te­ne dan­net men­neske­kje­der rundt plas­sen for å hind­re flere po­liti­menn i å komme.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det kom til en­kel­te sam­men­støt da po­li­ti­et for­søk­te å på­gri­pe noen av le­der­ne av pro­tes­te­ne mot pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj.

Skjøv de­mon­stran­te­ne

Det var få tegn til volds­bruk, men po­li­ti­et hadde møtt opp i tu­sen­tall og delte de­mon­stran­te­ne opp i to grup­per etter hvert som de over­tok nye deler av plas­sen som har vært holdt av de­mon­stran­te­ne i to uker.

Mange av de­mon­stran­te­ne ble trengt sam­men rundt en scene midt på plas­sen, men po­li­ti­et gjor­de ikke for­søk på å jage dem bort fra plas­sen, som de har ok­ku­pert i ti dager.

Noen av de­mon­stran­te­ne holdt opp sine mo­bil­te­le­fo­ner i lufta som stea­rin­lys og sang na­sjo­nal­san­gen, mens kirke­klok­ke­ne ring­te i en ka­te­dral to kilo­me­ter borte.

EU be­kym­ret

EUs de­le­ga­sjon i Kiev sier at de har for­søkt å komme i kon­takt med ukrains­ke myn­dig­he­ter for å hind­re at po­li­ti­et bru­ker vold mot de­mon­stran­te­ne, som pro­te­ste­rer mot at pre­si­dent Vik­tor Ja­nu­k­o­vitsj be­slut­tet å ut­vi­de for­bin­del­se­ne til Russ­land i ste­det for å un­der­teg­ne en sam­ar­beids­av­ta­le med EU.

«EU-de­le­ga­sjo­nen for­sø­ker å komme i kon­takt med an­svar­li­ge folk i po­li­ti­et for å hind­re at det bru­kes vold mot van­li­ge bor­ge­re», heter det i en mel­ding som ble lagt ut på de­le­ga­sjo­nens Face­bo­ok-side.

Den ukrains­ke op­po­si­sjons­le­de­ren Ar­senij Jat­senjuk ap­pel­ler­te til folk om å møte fram for å være med på en pro­test­de­mon­stra­sjon med en mil­lion del­ta­ke­re.

- Vi vil ikke tilgi dette. Hit kom­mer det mil­lio­ner, og hans re­gi­me vil falle, sa Jat­senjuk som leder par­ti­et til den fengs­le­de eks­stats­mi­nis­te­ren Julia Ti­mo­sjen­ko.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TV-tale

Tid­li­ge­re på dagen for­døm­te Ja­nu­k­o­vitsj opp­ford­rin­ge­ne til re­vo­lu­sjon i lan­det. Han sa det ikke fan­tes noen al­ter­na­ti­ver til de nære han­dels­for­bin­del­se­ne med Mosk­va.

Ja­nu­k­o­vitsj holdt tirs­dag en TV-sendt tale etter to uker med om­fat­ten­de de­mon­stra­sjo­ner i lan­det.

I talen sa pre­si­den­ten at den på­gå­en­de uroen er en trus­sel mot na­sjo­nens sik­ker­het, og at det ikke fore­lig­ger noe al­ter­na­tiv til å gjen­opp­ta han­dels­for­bin­del­se­ne med myn­dig­he­te­ne i Mosk­va.

Ukrai­na skul­le opp­rin­ne­lig ha un­der­teg­net sam­ar­beids­av­ta­len med EU på et topp­møte sam­men med EU og andre tid­li­ge­re sov­jet­sta­ter for et par uker siden, men trakk seg i el­lev­te time.

Tre uker

Pro­tes­te­ne i Kiev har på­gått i snart tre uker. Tirs­dag var om lag 2.000 provest­li­ge de­mon­stran­ter sam­let i op­po­si­sjo­nens base, telt­lei­ren i sen­trum av Kiev.

Minst ti de­mon­stran­ter ble såret da opp­rørs­po­li­ti ban­ket løs med ba­ton­ger på de­mon­stran­ter natt til tirs­dag, sam­ti­dig som sik­ker­hets­styr­ker tvang de­mon­stran­te­ne bort fra om­rå­de­ne rundt re­gje­rings­byg­nin­ge­ne i Kiev, opp­ly­ser Oleg Tjag­ny­bok, leder for op­po­si­sjons­par­ti­et Svo­bo­da.

Se­ne­re på dagen ble EUs kon­to­rer i Kiev blok­kert av et 50-talls «kraf­ti­ge menn», iføl­ge ny­hets­by­rå­et In­ter­fax. An­sat­te sier at men­ne­ne hadde med seg ukrains­ke flagg, og at de delte ut flyge­bla­der skre­vet på en­gelsk med krav om at EU slut­ter å legge press på Ukrai­na.

Opp­lys­nin­ge­ne fikk det ukrains­ke uten­riks­de­par­te­men­tet til å be po­li­ti­et om å sørge for at blo­ka­den av­bry­tes med en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

EUs uten­riks­sjef Cat­h­e­ri­ne Ash­ton var tirs­dag i Kiev for å dis­ku­te­re si­tua­sjo­nen i lan­det med Ja­nu­k­o­vitsj. Pre­si­den­ten møtte også lan­dets tre tid­li­ge­re pre­si­den­ter, Leo­n­id Kravt­sjuk, Leo­n­id Kutsj­ma og Vik­tor Jusjtsjen­ko, for å for­sø­ke å finne en løs­ning på kri­sen. Han har også sagt at han støt­ter for­sla­get om å få til et runde­bords­møte med op­po­si­sjo­nen.

Les også
Ukraina truer demonstranter med straff