Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga i august politiet klar beskjed om at måltallene for utsending av asylsøkere skulle nås. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Politiet mente de ikke ville nå regjeringens asylmål

I august i fjor varslet politiet at de ikke kom til å nå regjeringens høye ambisjoner om å sende ut asylsøkere. Justisminister Anders Anundsen (Frp) ga klar beskjed om at måltallene skulle nås.

Dette skriver Bergens Tidende.

På ett år økte måltallet på personer som skal sendes ut av landet fra 1.200 til 1.900, men en rekke kriser og konflikter i aktuelle land gjorde det vanskelig forPolitiets utlendingsenhet (PU) å få uttransportert mange nok, noe PU ga Justisdepartementet beskjed om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På et møte i Justisdepartementet 19. august i fjor gaAnundsen flere av landets mest sentrale polititopper klar beskjed om at måltallene skulle nås. Ifølge dokumenterBergens Tidende har fått tilgang til fikk PU fire dager på seg til å komme opp med en plan.

Ifølge avisen ble PU bedt om å legge vekk alt arbeid «som ikke direkte støtter kortsiktig opp under retur av personer uten lovlig opphold. Dette innebærer at kurs, reiser, seminarer, utviklingsarbeid og lignende som ikke er strengt nødvendig» må vurderes opp «mot at returarbeidet – særlig i kategorien asyl – har prioritet».

Lørdag 23. august sendte PU den ferdige handlingsplanen over til Politidirektoratet, og her var statsrådens ordre fanget opp:

«Vi tar tilbakemeldingen vi fikk ifra justis- og beredskapsministeren med største alvor, og jobber nå aktivt med å iverksette og identifisere tiltak ...», står det.

Deretter gikk antallet returer av afghanere rett i været, og mange av dem som ble sendt ut, var lengeværende barnefamilier.

Ifølge dokumentene avisen har gjennomgått fikk ikke PU noen føringer om å vise tilbakeholdenhet overfor denne gruppen, selv om Anundsen i Stortinget i oktober forsikret om at regjeringen hadde «myket opp fokuset» overfor de lengeværende barna.

StatssekretærJøran Kallmyr (Frp) avviser overfor avisen at press for å nå måltallene har ført til at mange lengeværende barn er sendt ut.