Politiet beslagla 150 terabyte med overgrepsmateriale

I operasjon Dark Room har politiet beslaglagt 150 terabyte med datamateriale som skildrer mange former for overgrep mot barn. Dette er et av de største beslagene i norsk historie, opplyser politiet.

Politiet opplyser at 51 personer er involvert i saken, og av dem er 20 personer pågrepet iVest politidistrikt. 16 av disse er varetektsfengslet, og seks av dem sitter i varetekt per i dag. 31 personer er fra andre politidistrikter, sier Hilde Reikrås, som leder politiets operasjon Dark Room.

– Materialet viser overgrep mot barn i alle aldre også spedbarn, sier Reikrås på en pressekonferanse i Bergen søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Påtaleleder Janne Ringset Helme sier politiet så langt har identifisert om lag 20 fornærmede i Vest politidistrikt, som det nå har blitt gjort tilrettelagte avhør av.

Likesinnede

– Vi fikk en klar oppfatning av at likesinnede traff hverandre på det såkalte mørke nettet, der de kunne treffe hverandre og dyrke sin interesse for barn i fred, sier Reikrås.

Helme sier at alle gjerningspersonene iHordaland politidistrikt er menn.

– Det er flere høyt utdannende med høy IT-kompetanse. De benytter seg av kryptering og anonymisering for å skjule sine spor, sier Helme.

– Når vi har pågrepet en gjerningsperson med kontakt til mange andre, så har det vært viktig for oss å få fengslet vedkommende på grunn av faren for bevisforspillelse, og for at han ikke skal få anledning til å varsle andre og slette bevis, sier Helme.

– Vi har derfor heller ikke gått ut i pressen i frykt for at databevis skulle bli slettet. En gjerningsperson ble pågrepet fredag, og vi ville ikke gå ut i pressen før denne personen ble tatt, fortsetter påtalelederen.

Rullet opp

Aksjonen startet i 2015 etter at en etterforsker ved Vest politidistrikt så konturene av et større nettverk i forbindelse med en overgrepssak mot en ung mann i Bergen.

Ettersom saken vokste ble det etablert en egen operasjon som fikk navnet Dark Room. De fleste sakene dreier seg om nedlastning og spredning av overgrepsbilder av barn. Også bestilte overgrep over nettet er blant sakene i komplekset.