Politi anmeldt - tar måneder før de får svar

Politiet er anmeldt for ulovlig frihetsberøvelse etter at tjenestemenn pågrep en asylsøker 19 timer før fristen for opphold hadde gått ut.

Men det vil ta flere måneder før anmeldelsen er ferdig behandlet, melder Ellen Eikeseth Mjøs, lederen for etterforskninsgavdelingen i Vestnorge, som etterforsker saken i Spesialenheten for politisaker.

Det er advokat Asgeir Thomassen som har levert anmeldelsen etter at hans klient, en iransk konvertitt, fikk avslag på opphold og ble hentet av politiet i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er kidnapping, sa Thomassen til Dagen.

Han reagerer på at asylsøkeren bare fikk noen få dager på å komme seg ut av Norge, og minimalt med tid til anke. I tillegg ble iraneren hentet klokka fem på morgenen samme dag som han skulle forlate landet.

Har begynt behandling

– Hvor ligger denne saken nå?

– Den er til behandling hos oss. Vi har innhentet dokumenter fra politiet og har startet å undersøke saken, sier Mjøs.

– Hvordan vurderer dere muligheten for at anmeldelsen blir henlagt?

– Det har jeg ingen kommentar til. Vi er i en innledende fase, sier hun.

I sin beslutning om pågripelse henviser Politiets utlendingsenhet til Utlendighetsloven paragraf 106. Her står det at utlendinger kan pågripes hvis det fins konkrete holdepunkter for å annta at utlendingen vil unndra seg iverksetting av vedtaket.

Det mener politiet at det gjør i dette tilfellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Menigheten ber

«Mikael», som konvertitten blir kalt i sin menighet, kom til Norge i vinter. Etter noen måneder skal han ha konvertert til kristen tro og blitt døpt.

Menigheten har engasjert seg i saken blant annet ved å opprette en bønnegruppe på Facebook. Gruppen hadde onsdag 81 medlemmer.