Planlegger start for humanistisk skole høsten 2014

Kunnskapsdepartementet sa først nei til å behandle søknaden fra Humanistskolen i Oslo. Nå har departementet snudd og skolen kan være en realitet høsten 2014.

Hu­ma­nist­sko­len fått et brev fra de­par­te­men­tet der de end­rer sin lov­for­stå­el­se og at de der­med slut­ter for­skjells­be­hand­lin­gen av re­li­giø­se og ikke-re­li­giø­se livs­syn når det gjel­der etab­le­ring av pri­vat­sko­ler, iføl­gefri­tan­ke.no.

Søk­na­den skal nå be­hand­les av Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet, som altså må de be­hand­le sko­lens søk­nad på samme måte som de re­li­giø­se pri­vat­sko­le­ne. Hu­ma­nist­sko­len for­ven­ter å bli god­kjent og har al­le­re­de star­tet med ut­lys­ning av skole­plas­ser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

60 plas­ser

Hu­ma­nist­sko­len har søkt om god­kjen­ning for 60 elev­plas­ser. Pla­nen er å drive ung­doms­sko­le med tre klasse­trinn. I følge dag­lig leder ved Hu­ma­nist­sko­len, Ole Mar­tin Moen, vil de ha fem eller seks an­sat­te ved opp­star­ten.

Sko­len er nå på ut­kikk etter lo­ka­ler sen­tralt i Oslo. Sko­len vil ikke ope­re­re med inn­taks­krav og skal være gra­tis. Moen reg­ner ikke med at det vil bli noe pro­blem å fylle opp de 60 plas­se­ne.

Tre år

Den førs­te god­kjen­nings­søk­na­den ble sendt i 2010. Da inn­vend­te Ut­dan­nings­di­rek­to­ra­tet at sko­len ikke var hu­ma­nis­tisk og der­for ikke kunne god­kjen­nes.

- Da vi på­pek­te at de hadde over­sett alle re­fe­ran­se­ne til livs­syns­hu­ma­nis­me i søk­na­den, hev­det de at hu­ma­nis­me ikke er et re­li­giøst livs­syn, og at søk­na­den måtte av­vi­ses av den grunn. Men nå er vi hel­dig­vis fer­dig med alt dette. Det var feil av dem å dis­kri­mi­ne­re oss, sier Moen.

DAGEN