GULL OG GLITTER: Kasakstans hovedstad, Astana, framviser en imponerende fasade, men det er flere tegn på at det ikke står like godt til med religionsfriheten i landet. (Foto: Kari Fure)

Pinsepastor anklages for narko-nattverd

En kasakhstansk pastor har sittet i varetekt i snart to måneder, mistenkt for å ha puttet narkotika i nattverdsvinen. Organisasjoner som støtter forfulgte kristne er bekymret for trosfriheten i Kasakhstan.

17. mai ble pas­tor Bak­hyt­zhan Kashkum­bayev ar­res­tert, etter anklager om å ha på­ført men­nes­ker helse­ska­der, mel­der ny­hets­tje­nes­tenForum 18.

Den 66-åri­ge pinse­pas­to­ren skal ha på­ført en guds­tje­neste­del­ta­ker en psy­kisk li­del­se i me­nig­he­ten i ho­ved­sta­den As­ta­na i den tid­li­ge­re sov­jet­sta­ten. Dette skal ha skjedd ved at Kashkum­bayev skal ha put­tet et nar­ko­tisk stoff i natt­verds­vi­nen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både pas­to­ren og me­nig­he­ten av­vi­ser an­kla­ge­ne.

For ret­ten

Iføl­geStefa­nus­al­li­an­sen, som er den nors­ke part­ne­ren i det nor­dis­ke sam­ar­beids­pro­sjek­tetForum 18, får Kashkum­bayev sin sak opp for ret­ten 17. juli. Blir han kjent skyl­dig, ri­si­ke­rer han syv års feng­sel.

Kashkum­bayev er ikke den enes­te krist­ne le­de­ren som møter mot­bør. Også bap­tist­le­de­ren Aleks­ei Asetov ble fengs­let i mai etter at han nek­tet å be­ta­le en bot til­sva­ren­de halv­an­nen års­lønn. Han var an­kla­get for å ha av­holdt et kris­tent møte uten å ha bedt om myn­dig­he­te­nes til­la­tel­se.

Raz­zia

Det er ikke førs­te gang Kashkum­bayevs me­nig­het får besøk av po­li­ti­et. I ok­to­ber i fjor fore­tok po­li­ti­et en raz­zia i me­nig­he­ten og holdt flere med­lem­mer i me­nig­he­ten i for­va­ring. De ble også av­hørt, og po­li­ti­et be­slag­la kris­ten lit­te­ra­tur og pen­ger.

Al­le­re­de da kom det på­stan­der gjen­nom lo­ka­le medi­er om at me­nig­he­ten skal ha til­ført natt­verds­vi­nen hal­lu­si­no­ge­ner, det vil si kje­mis­ke stof­fer som antas å gi bru­ker­ne vrang­fore­stil­lin­ger og som kan på­vir­ke fø­lel­ses­li­vet kraf­tig.

Stof­fet det var snakk om er iføl­ge me­nig­he­ten ikke noe annet enn rød te som bru­kes for å gi farge til den al­ko­hol­frie natt­verds­vi­nen som bru­kes i me­nig­he­ten.

- Fikk schi­zo­fre­ni

Ka­sakhstansk po­li­ti hev­der at en kvin­ne ved navn Al­me­no­va ble pa­ra­no­id schi­zo­fren av å delta i guds­tje­nes­ter i Kashkum­bayevs me­nig­het. Det hev­des at pas­to­ren med over­legg skal ha for­søkt å skade kvin­nen.

I Sov­jet­unio­nen, som Ka­sakh­stan var en del av fram til 1992, ble re­li­giøst tro­en­de til sta­dig­het an­sett som psy­kisk syke. Der­for ble mange full­sten­dig nor­ma­le men­nes­ker sendt til psy­kia­tris­ke syke­hus og medi­si­nert for at de skul­le bli hel­bre­det for vrang­fore­stil­lin­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Iføl­geDansk Europa­mis­sion, den nors­ke Stefa­nus­al­li­an­sens søs­ter­or­ga­ni­sa­sjon, nek­ter ka­sakhstansk po­li­ti å gi in­for­ma­sjon om straffe­sa­ken som er åpnet mot Kashkum­bayuev.

Til ny­hets­tje­nes­ten Forum 18 skal Iman­gu­li Ma­kis­hev, nest­kom­man­de­ren­de ved etter­forsk­nings­en­he­ten hos po­li­ti­et i As­ta­na, ha av­vist å gi in­for­ma­sjon om Kashkum­bayuevs sak.

- Kan­skje er du ingen jour­na­list, og vi gir ingen in­for­ma­sjon over te­le­fon i noe til­fel­le, skal Ma­kis­hev ha svart.

Hos Dansk Europa­mis­sion mener man at til­stan­den for krist­ne i Ka­sakh­stan får si­tua­sjo­nen til å ligne på den man hadde i Sov­jet­ti­den.

DAGEN