Pfizer er et av verdens største legemiddelfirma. Foto: Reuters/ NTB

Pfizer sier vaksinekandidat er 90 prosent effektiv i fase 3-tester

En koronavaksine utviklet av Pfizer og BioNTech er 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner, opplyser selskapene.

Legemiddelfirmaet Pfizer annonserte mandag at en tidlig analyse av koronavaksine-testingen viser at vaksinen ser ut til å være svært effektiv.

Pasientene var beskyttet mot sykdommen sju dager etter den andre av to doser ble gitt, og 28 dager etter den første, ifølge foreløpige resultater.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De første resultatene fra våre fase 3-tester av covid-19-vaksinen gir tidlige indikasjoner på at vaksinen er i stand til å forhindre covid-19, heter det i en uttalelse fra Pfizer-sjef Albert Bourla.

– Vi er et stort steg nærmere å kunne gi mennesker verden rundt et sårt tiltrengt gjennombrudd for å få slutt på denne globale helsekrisen, heter det videre i uttalelsen.

50 mill. doser i 2020

Resultatene betyr imidlertid ikke at en vaksine er nært forestående. De foreløpige resultatene baserer seg kun på 94 infeksjoner som til nå er registrert blant 44.000 mennesker i USA og andre land.

Nyheten kommer mens koronasmitten er tiltakende i store deler av verden, med stadig flere innlagte i intensivavdelinger og økende antall døde som følge av pandemien.

Selskapet sier de forventer å kunne tilby rundt 50 millioner doser av vaksinen i 2020, og opptil 1,3 milliarder doser i 2021.

Vaksinen er blant ti kandidater som er i de siste fasene av testing.

Les også
Israel tester koronavaksine
Les også
Test av koronavaksine stoppes etter mulige alvorlige bivirkninger