Peres: - Vi har en spesiell tilknytning til Norge

Israels president Shimon Peres håper Norge og Israel kan øke både det kulturelle, økonomiske og forskningsmessige samarbeidet.

Nett-TV: Se presse­kon­fe­ran­sen i opp­tak her

- Vi har en spe­si­ell til­knyt­ning til Norge. Det er i Norge at de førs­te åp­nin­ge­ne for sam­ta­ler med pa­le­sti­ner­ne fant sted. Det førs­te håpet om fred med pa­le­sti­ner­ne kom her i Norge. Selv om dette ikke er full­ført, la Oslo-av­ta­len et grunn­lag for vi­de­re freds­for­hand­lin­ger, sa Peres på en presse­kon­fe­ran­se sam­men med stats­mi­nis­ter Erna Sol­berg (H) i stats­mi­nis­ter­bo­li­gen i Park­vei­en i Oslo tirs­dag for­mid­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

- Det aller vik­tigs­te for fred er å be­kjem­pe fat­tig­dom. Jeg tror vi kan in­tro­du­se­re noen ideer og bistå hver­and­re i en kul­tu­rell, øko­no­misk og forsk­nings­mes­sig ut­vik­ling, sa den is­ra­els­ke pre­si­den­ten.

Om de fore­lø­pig stran­de­de freds­for­hand­lin­ge­ne mel­lom Is­rael og og palestinerne, sa Peres at han håpet på en fre­de­lig løs­ning.

- USAs uten­riks­mi­nis­ter John Kerry fikk folk til å møtes og dis­ku­te­re, men man møtte på uven­tet mot­stand, og alle par­ter har nå blitt enige om å ta en pause i for­hand­lin­ge­ne. Man må ikke for­veks­le dette med en slutt, de vil bli gjen­opp­tatt. Den beste veien til fred er en to­stats­løs­ning, sa Peres.

Fredsforhandlinger

- Det er viktig å finne en fredelig løsning mellom palestinere og Israel, noe vi diskuterte på møtet. Vi er enige om at partene må finne en vei framover. Det er nødvendig å gå tilbake til forhandlingsbordet og forhandle, sa Solberg på pressekonferansen.

Ikke boikott

På spørsmål om de israelske bosetningene på Vestbredden, viste Peres til israelske erfaringer fra Gaza.

- Fra Gazastripen, som vi har forlatt, hentet vi tilbake bosetterne. Det som møtte oss var at 60.000 raketter ble sendt mot Israel. Hvorfor? Gaza er helt fritt. Dersom vi forlater Vestbredden, vil vi muligens bare få de samme erfaringene. Det er svært komplisert, sa Peres.

Solberg understreket at norske myndigheter er imot de israelske bosetningene, men at Norge ikke støtter en boikott av landet. Norge vil fortsatt ha en fri og åpen handel med Israel, sa Solberg.

Hektisk program

Etter møtet og pressekonferansen tirsdag morgen dro Peres videre til Nobelinstituttet for å holde et foredrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deretter skulle Peres spise lunsj med utenriksminister Børge Brende (H) på Akershus festning, før han om ettermiddagen skulle på fjordcruise med Oslos ordfører Fabian Stang (H).

Tirsdag kveld avsluttes det to dager lange statsbesøket med regjeringsmiddag til ære for 90 år gamle Peres på Akershus slott. Der skal også kong Harald, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit være til stede.

Les også: Erna Sol­berg (H) vars­ler at re­gje­rin­gen vil gjen­opp­ta for­hand­lin­ger om forsk­ning og ut­vik­ling med Is­rael

(©NTB)

Les også
Peres i møte hos statsminister Solberg