Per Fugelli får Fritt Ords Pris

«Per Fugelli får Fritt Ords Pris for 2013 for å ha gitt en stemme til kreftsyke og de som står ansikt til ansikt med døden», lyder begrunnelsen fra styret.

Onsdag annonserte Fritt Ord prisvinneren for 2013.

«Per Fugelli har med bakgrunn i egne erfaringer og sykdom - han fikk en kreftdiagnose i 2009 - bidratt til å åpne opp diskusjonen om hva det vil si å være alvorlig syk», fortsetter pressemeldingen fra styret i Fritt Ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bryter tabuer

Sosialmedisineren Fugelli får gode skussmål av styret for sin uavhengige kritikk av egen profesjon. Han har markert seg som en mostander av byråkratiseringen av norske helseinstitusjoner, og I 2010 skrev boken «Døden, skal vi danse?», der han åpent skrev om dødens plass i livet.

Ivrig debattant

«Gjennom utallige foredrag og uredd deltakelse i en rekke store debatter har han lenge vært en markant bidragsyter i norsk offentlighet», lyder det i pressemeldingen fra Fritt Ord-styret. Prisutdelingen vil finne sted 14. mai i Den Norske Opera og Ballett i Oslo. Med prisen følger Fritt Ord-statuetten og et beløp på 400.000 kroner.

I 2012 gikk Fritt Ords Pris til Sara Azmeh Rasmussen for sitt engasjement for invidividets ukrenkelighet, for ytringsfrihet og religionskritikk.

Fritt ord er en privat stiftelse som særlig arbeider for å fremme ytringsfrihet og offentlig debatt. S tyret består av Georg Fr. Rieber-Mohn (styreleder), Grete Brochmann (nestleder), Christian Bjelland, Liv Bliksrud, Guri Hjeltnes, Frank Rossavik og Sigrun Slapgard.

(Dagen)

Per Fugelli

Født i Stavanger i 1943.

Professor i sosialmedisin ved Universitetet i Oslo.

Tidligere professor i allmennmedisin ved Universitet i Bergen.

Har gitt ut flere bøker, blant annet Nokpunktet, Essays om helse og verdighet, 0-visjonen, Døden, skal vi danse.

Tidligere medlem i Verdikommisjonens styringsgruppe.