Pave Benedikt XVI ble møtt av rundt en million unge katolikker i Madrid lørdag. Foto: Susana Vera, Reuters/Scanpix

Paven støtter norske katolikker

Norske ungdommer fikk sitte sammen med paven under katolsk ungdomskonferanse. Som en støtteerklæring til terrorrammede i Norge.

Unge katolikker fra Norge sto i fremste rekke da pave Benedikt møtte hundretusenvis av unge pilegrimer under Verdensdagene i Madrid.
I flere timer ventet rundt en million unge katolikker på paven.
Da han ankom flybasen Cuatro Vientos ved Madrid, jublet de unge for den katolske kirkens overhode, viftet med flagg og ropte «lenge leve paven» da Benedikt gikk opp på podiet. Flere norske ungdommer hadde fått plass på scenen i en solidaritetserklæring med terrorrammede Norge.

Som en markering av respekt for terrorofrene i Oslo og på Utøya har ledelsen av Verdensdagene bestemt at den norske delegasjonen får sitte fremst i den store pavemessen som feires søndag. Men også lørdag kveld var de med lengst fremme, forteller pressekontakt Pål Bratbak i Oslo katolske bispedømme.
- Vi har seks stykker på scenen, og ifølge en pressemelding fra Vatikanet har paven sagt at han skal møte norsk ungdom i kveld, i solidaritet med Norge, sa en begeistret Pål Bratbak til NTB sent lørdag kveld.
Paven ønsker å gi de norske ungdommene et budskap om håp og integrering, heter det i en melding fra det katolske nyhetsbyrået CNA.
Den norske gruppen, som består av rundt 200 ungdommer, vil ifølge Norges Unge Katolikker markere sorg ved å ha sørgebånd på det norske flagget under messen søndag.

Falske guder

Tidligere lørdag advarte paven katolikkene mot å la seg tiltrekke av falske guder da han holdt messe i Almudena-katedralen i Madrid.
Lederen for verdens 1,2 milliarder katolikker stenket vievann ved inngangen til katedralen, der rundt 6.000 unge menn som studerer til prester, var samlet.
Da han snakket med teologistudentene, forsvarte paven sølibatet i prestestanden. Å leve ugift er i samsvar med å tjene Gud, framholdt han.
- Det handler også om å vende seg bort fra jordiske goder, om ikke å være kravstor og om oppriktig lydighet, sa paven.
- Dere bør frigjøre dere fra alle menneskelige ønsker, sa han i samtalen med studentene.
NTB