Paven mottar sterk støtte

Paven får støtte fra kristne og muslimer som kritiserer islamistene for å "manipulere sine tilhengere og utnytte deres kunnskapsmangel".

De voldsomme reaksjonene på pave Benedikt XVI:s sitater har skapt en motreaksjon, ifølge den svenske avisen Dagen som siterer Reuters.

I avisledere rundt om i Europa beklages det at moderate muslimske stemmer druknes av islamisttiske krigstrommer.

Manipulering

"Eksplosjonen av hat på den arabisk-muslimske gaten er ikke pavens feil. Ansvaret ligger hos dem som griper enhver anledning til å manipulere sine tilhengere og utnytte deres kunnskapsmangel", skriver den franske avisen Le Figaro.

"Visse muslimer reagerer med å demonstrere sitt fredelige gemytt med mordtrusler, gatebranner og krav om knefall og unnskyldninger", skriver Jyllands-Posten.

Lignende meninger hevdes også i en del asiatiske aviser.

"Det må settes lokk på disse eksplosjoner av mobbestyrt vold. Problemet er at all kritikk ses som en sammensvergelse mot islam", skriver den filippinske avisen The Philippine Star.

EU-kommisjonen uttalte at reaksjoner må baseres på hva som faktisk ble sagt, og ikke sitat som er tatt ut sin sammenheng. "Enda mindre på sitat som bevisst er revet løs fra sin sammenheng".

Konvertere

Paven har fått støtte også i den muslimske verden. En del muslimske ledere har mildnet kritikken etter pavens unnskyldning på søndag, da han beklaget de voldshandlingene som hans forelesning utløste.

Sami Salem, imam i Romas største moské, sa ifølge nyhetsbyrået AFP at pavens unnskyldning har åpnet veien for dialog.

Selv Irans president Mahmoud Ahmadinejad mener at unnskyldningen er tilstrekkelig, i motsetning til landets åndelige leder ayatolla Ali Khamenei som mener at pavens uttalelser er en del av en israelsk-amerikansk konspirasjon.

Men mange steder fortsetter fordømmelsene og protestaksjonene. I Tyrkia har statsansatte muslimer stilt krav om at paven skal gripes under sitt planlagte Tyrkiabesøk.

Den libyske lederen Muammar Gaddafis sønn Muhammad mener å ha den perfekte løsningen på konflikten, ifølge AFP: "Paven bør umiddelbart forlate sin post og konvertere til islam, ettersom unnskyldninger ikke har noen betydning for muslimer".

Mz