STARTER: Paven vil 5. oktober åpne den ukelange lange bibellesningen og skal lese bibelens første kapittel (1. Mos. 1), melder nyhetsbyrået ANSA.

Paven deltar i bibelmaraton

Den italienske kanalen RAI sender i oktober høytlesing fra bibelen en uke i strekk, der pave Benedict XVI deltar. - Super ide for Norge også, sier skuespiller Svein Tindberg. NRK er positiv til ideen.

Paven vil 5. oktober åpne den ukelange lange bibellesningen og skal lese bibelens første kapittel (1. Mos. 1), melder nyhetsbyrået ANSA.

- Jeg tror den biten som til slutt gjorde at paven bestemte seg for å delta, var at han ikke skulle tale over bibelteksten, men bare lese den opp, sier Gianfranco Ravasi, leder for pavens kulturråd.

Pavens lesning skal ta en times tid, men det er ennå ikke avgjort om det kommer til å bli sendt direkte eller spilt inn på forhånd. Etter pavens opplesning på den statlige kanalen, skal resten av opplesningen skje på RAIs utdanningskanal, RAI Edu og prosjektet skal sendes på radio og fjernsyn sendes simultant.



Stort spenn

- Pavens deltakelse er en appell til den katolske kirke om å vende tilbake til studier av bibelen og for å øke sin kunnskap om den, sier Ravasi.

Under bibellesningen kommer mer enn 1.200 personer til å engasjeres. Det blir gjort en nummer ut av at både protestanter, katolikker og jøder skal deltar i høytlesningen og katolske kardinaler såvel som rabbinere, politikere, akademikere og politimenn kommer til å delta i opplesningen, sammen med idrettsfolk, studenter, soldater og fabrikkarbeidere. Muslimer er også invitert til å delta.



En uke

Opplesningen finner sted over et tidsrom på seks dager og seks netter. Hvert 90. minutt vil det bli avbrutt med litt musikk og tid for såkalt "musikalsk refleksjon".

Avslutningen vil skje 10. oktober og Vaktikanets innenriksminister kardinal Tarcisio Bertone skal lese kapittel 22 i Johannes Åpenbaring.

Pavens høytlesning vil skje på italiensk, mens Romas sjefsrabbiner skal lese på hebraisk rett etter paven. Fra og med Johannes' evangelium kommer det til å bli lest på gresk.



Noe for Norge?

Anne Sender i Det mosaiske trossamfunn har liten tro på at dette ville hatt en stor effekt i Norge.

- Jeg tror ikke på noen særlig effekt eller gjennomslag for dette i Norge. Jeg tror at de som leser bibelen, gjør det i sitt eget tempo. Men det er jo mulig at jeg tar feil, sier hun til DagenMagazinet.

TV2 programsjef Nils Ketil Andresen er på ferie, men til DagenMagazinet sier han at ideen nok vil være vanskelig å få til i Norge.

- Bibellesning over så lang tid vil nok være vanskelig å gjennomføre og jeg tror kanskje ikke at det ville vært så mange som ville ha fulgt dette, sier han.

- Det er et mål å ha et variert tilbud, men jeg tror kanskje man bør bruke andre ideer for å få spredt budskapet, sier Nils Ketil Andresen.



Gjennomførbart

Ove Gundersen, programleder for radioprogrammet "Mellom himmel og jord" på NRK, synes bibellesning gjennom en hel uke på radio og TV er en spennende tanke.

- Det høres jo veldig stort ut, men det kunne vel vært fysisk mulig å gjøre det på samme måten i Norge. Kanskje ikke på hovedkanalen, men på en mindre nisjekanal. Vi kunne kanskje sendt noe av dette når vi har vår times sending, sier Gundersen, som påpeker at det ville vært mye organisering som skal til for å få gjennomført dette.

Fungerende mediedirektør Marius Lillelien i NRK synes bibellesningen er spenstig og mener at det er gjennomførbart.

- Det er en enkel ide som gjøres veldig stort. Jeg har snakket med livssynsredaksjonen i huset og det kan være aktuelt å dekke det som gjøres i Italia.

- Det er teknisk gjennomførbart å gjøre det samme i Norge, men det måtte selvfølgelig vurderes om det er riktig av NRK å gjøre det.

- Hvilke utfordringer ligger i det?

- Det at Norge har blitt et så flerkulturelt samfunn er en utfordring og ville være med på å avgjøre hvorvidt det ble gjort, men om det skulle være NRKs oppgave å gjøre dette, så måtte alle sider ved prosjektet selvfølgelig vurderes veldig grundig, sier Lillelien.



- Jeg er klar

Skuespiller Svein Tindberg har hatt stor suksess på teaterscener med sin monolog Markusevangeliet. Forestilling var en suksess flere steder i Norge i 1995 og året etter på Folketeatret i København under Nordiske Teaterdager. 75 000 nordmenn overvar mer enn 200 forestillinger og i 2000 opplevde han stor suksess med Apostlenes gjerninger over samme lest.

Han synes ideen er storslagen og gir det sin fulle støtte.

- Dette hadde vært en enormt prosjekt og utrolig interessant. Det er bra at fjernsynskanaler sender noe helt annet enn realityshow, sier Tindberg til Dagen Magazinet.

Tindberg sier at om det skulle bli noe av, så kan han tenke seg å delta og nevner samtidig et par andre skuespillere hvis stemme hadde gjort seg under høytlesing av bibelen.

- Det er stor kraft i å lese i bibelen høyt og jeg tror nok kunne trekke en hel del seere også, sier han.

- Det at en så stor bredde skal delta er i seg selv kjempefint. Det er jo stort at paven har sagt ja til å delta i prosjektet og jeg finner ideen veldig vakker, sier Svein Tindberg.



Viktig med riksdekkende

Biskop i Oslo, Ole Christian Kvarme er på ferie og kunne ikke nås for kommentar. Fungerende biskop Ingar Seierstad er positiv til ideen, men mener at det ikke vil være udelt positivt å lese alle ættetavler og lignende under et slikt prosjekt.

- Det er jo en interreligiøs og økumenisk hendelse og om jøder og muslimer i Norge kunne vært med på å lese bibelen, så kunne det kanskje vært med på å bygge broer i dagens samfunn, sier Seierstad.

- Men man vil kanskje miste noe ved å lese hele. Utvalgte tekster kunne kanskje vært bedre, sier Seierstad.

Han sier at om det skulle bli gjort i Norge, så burde det bli sendt på en riksdekkende kanal.

- Om det kunne vært gjort i samarbeid med personer som har erfaring i å formidle tekster, så tror jeg at det kunne blitt veldig fint, sier Ingar Seierstad.



Stiller med bibler

Redaksjonssjef Mona Høvset i Bibelforlaget bekrefter overfor avisen at det ikke skal mangle på bibler under en eventuell høytlesning. Forlaget stiller med gratis bibler.

- Vi ønsker å gjøre Guds Ord tilgjengelig for hele det norske folk og vi er åpen for alle slike gode ideer. Vi stiller med bibler til alle som kan tenkes å delta i et slikt prosjekt, sier hun til DagenMagazinet.

- Bibelforlaget ønsker å være nyskapende og nytenkende i forhold til bibelen og bibelen skal ikke være noe som støver ned i bokhyllen, men som man leser, tar med seg og er stolt over, sier hun.

Høvset forteller forlaget har bibler i ultratynn utgave med fem ulike innbindinger, deriblant gull, rosa/beige og rød, for å nevne noen.

- Dette gjør at man kan få en veldig personlig bibel, som man alltid kan ha med seg, sier Mona Høvset.

Bibelforlaget kommer i høst også med bibelen i lommeformat.


DM