Pastor frigitt etter atomavtale med Iran

Gleden er stor hos alle som har bedt om at den iransk-amerikanske pastoren Saeed Abedini skulle bli satt fri fra sitt fangenskap i Iran. Nå har det skjedd.

Kristne verden over har latt seg engasjere av Abedinis skjebne. Han ble arrestert i Iran sommeren 2012 og satt fra september samme år i Evin-fengslet før han i januar året etter ble dømt til åtte års fengsel, for angivelig å ha begått handlinger som truet Irans nasjonale sikkerhet.

Dette skal ha skjedd ved at Abedini, som er av iransk herkomst, flere ganger holdt samlinger i kristne hjem tidlig i årtusenet og fram til arrestasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I november 2013 bestemte iranske myndigheter at han skulle overføres til det beryktede Rajai Shahr-fengslet like utenfor hovedstaden Teheran. Han er bare en av mange kristne iranere som er blitt fengslet for sin tro.

Frigitt

Fredag skal Abedini ha blitt løslatt, men hverken han eller tre andre løslatte amerikanske fanger skal foreløpig ha reist hjem.

Abedini har muslimsk bakgrunn, men ble kristen ved årtusenskiftet, og fengselsoppholdet siden 2012 er ikke hans første røffe møte med iranske myndigheter. Han skal ha startet omkring 100 husmenigheter med omkring 2000 medlemmer fordelt på rundt 30 byer i Iran.

I Mahmoud Ahmedinejads åtte år lange presidenttid fra 2005 ble vilkårene for husmenighetene mye verre. Mange menigheter ble slått ned på, og familien Abedini reiste tilbake til USA.

I 2009 reiste Saeed til Iran for å besøke sine slektninger der. Da ble han anholdt og truet på livet mens han ble avhørt om sin kristne omvendelse. Til slutt ble han løslatt – men da på det vilkår at han skulle slutte med all virksomhet i husmenighetene. Til gjengjeld skulle han få komme tilbake til Iran, men bare for å jobbe humanitært, ikke som predikant.

Abedini ble pastor i USA i 2008. I 2010 ble han amerikansk statsborger, og Iran anerkjenner ikke lenger hans iranske statsborgerskap. I USA har familien vært knyttet til den kjente menigheten Calvary Chapel i byen Boise i Idaho hvor kona Naghmeh vokste opp.

– Perfekt tidspunkt

Pastor Greg Laurie i Sør-California har, ifølge Christian Post, vært en sentral figur i den omfattende bønneinnsatsen for å få pastoren frigitt, og saken har fått enorm oppmerksomhet i USA. Men kristne verden rundt har fulgt med på Abedinis skjebne og bedt til Gud om at han må bli fri.

Store bønnesamlinger har vært holdt for å få Abedini løslatt fra fangenskapet i det fryktede fengselet. Han har sonet sammen med voldelige og fryktede medfanger og under høyst helseskadelige forhold. Det har vært uttrykt stor bekymring for Abedinis helsetilstand og manglede medisinske hjelp. Blant dem som har vært aktiv på bønnesamlingene for pastoren er ellers den republikanske presidentkandidaten Ted Cruz.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Løslatelsen kom ikke så raskt som vi hadde håpet på, men det skjedde på Guds perfekte tidspunkt. Vi vil fortsette å be for Saeed, hans kone, barna deres og resten av familien nå som familien endelig kan gjenforenes, sier pastor Greg Laurie i en kommentar etter frigivelsen.

Knyttet til atomavtale

Frigivelsen av Abedini og tre andre fanger må ses i sammenheng med atomavtalen mellom Iran og det internasjonale atomenergibyrået IAEA. I den forbindelse har det foregått forhandlinger mellom USA og Iran om utveksling av fanger. USA sendte søndag tilbake til hjemlandet syv iranere som satt i varetekt i påvente av rettslg behandling av anklager om brudd på de internasjonale sanksjonene mot Iran på grunn av deres atomprogram.

Nøyaktig tid og sted for familiegjenforeningen er foreløpig ikke oppgitt, men Abedini var mandag på vei hjem fra Iran med fly.