Pastor er glad for å bli testet

Flere misjonsorganisasjoner og kirkesamfunn kartlegger sine medarbeidere i samarbeid med Institutt for sjelesorg på Modum Bad. – Dette skulle jeg gjennomført for lenge siden, sier pastor.

– Jeg håper at flest mulig vil bruke dette tilbudet, for jeg opplevde det som veldig bra, forteller Inger Hølland Kittilsen til Dagen. Hun arbeider som barne-, familie- og eldrepastor iMisjonskirken Stavanger.

– Det er ofte vanskelig for menigheter når de skal ansette pastorer å se om de passer til visjonen og det menigheten ønsker, sa Kristoffersen nylig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sunt lederskap

Dagen har snakket med en pastor som har vært gjennom en slik testing.

Inger Hølland Kittilsen ble ordinert til pastor i mai i år og testet tidligere på våren. Hun forklarer at dette var et intervju innen samarbeidskompetanse.

– Hvorfor er det aktuelt med en slik testing av ansatte i Kristen-Norge?

– Det handler blant annet om sunnhet i sitt forhold til seg selv, og om å satse på et sunt lederskap i menigheten. Det kan jo være noen «blindsoner» man ikke ser i sitt eget liv. Blant annet kan jeg bli kjent med hvordan jeg reagerer i en stresset situasjon, sier Kittilsen.

Intervju på hovedkontor

Selv ble hun innkalt for å bli intervjuet på hovedkontoret iMisjonskirken Norge (tidligere Misjonsforbundet). Her møtte hun en psykolog og to terapeuter fra Institutt for sjelesorg.

– Jeg fikk først beskjed om å fortelle om meg selv, hvem jeg var og hva som lå meg på hjertet. Så stilte de noen spørsmål til ting jeg hadde opplevd. Etterpå var det en interessant sesjon der jeg skulle sitte taus og høre på når de snakket om sine inntrykk i møte med meg. Dette var veldig lærerikt. Jeg hadde lyst å skyte inn noen kommentarer til det som ble sagt, men jeg skulle bare lytte. Etterpå fikk jeg komme med mine synspunkter, forteller Inger Hølland Kittilsen.

Hele intervjuet tok omkring halvannen time.

Ikke skremmende

– Opplevde du noe skremmende i denne prosessen?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei, i grunnen ikke. Men jeg var jo litt spent i forkant til hva jeg gikk til. Det som kunne være mest utfordrende var hvordan jeg ble oppfattet av mine samtalepartnere. Men også dette var veldig nyttig. Derfor opplevde jeg hele denne samtalen om samarbeidskompetanse som utelukkende positiv. Jeg fikk selv hjelp til å tenke hvordan jeg ville opptre i kompliserte tilfeller. Det ble for eksempel presentert case om stress og taushetsplikt.

Bra respons

– Var det noen risiko for at du ikke ville bestå denne testen?

– Det var ikke lagt opp til en slik vurdering. Men fagpersonene gav en respons til min arbeidsgiver. Heldigvis fikk jeg en bra tilbakemelding, svarer Kittilsen.

– Ble det i samtalen tatt opp både dine sterke og svake sider?

– Det kom fram hva de opplevde som positivt, og jeg fikk innspill på det som kunne være vanskelig for meg, svarer hun.

Maktmisbruk

Pastoren i Misjonskirken Stavanger mener at en slik kartlegging av medarbeidere kan være en hjelp til unngå for eksempel maktmisbruk i kristne sammenhenger.

– Vi kan aldri sikre oss helt mot slike utslag. Det er jo en mulighet for at maktpersoner kan «lure seg» gjennom et slikt intervju om samarbeidskompetanse. Men jeg tror likevel at dette kan være et middel som kan sikre mot misbruk, sier hun.

– Hvilken konkret betydning har denne testen hatt for deg som pastor?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg føler at jeg er blitt mer kjent med meg selv, og jeg er bedre utrustet til å prøve meg selv hvis det skulle oppstå en spesiell situasjon eller konflikt. Det er også nyttig å bli kjent med sine mer vanskelige sider og å kunne jobbe med dem, svarer Inger Hølland Kittilsen.

Misjonærer testes

– Vi ønsker å kvalitetssikre våre medarbeidere på denne måten, og dette er godt både for oss og den enkelte kandidat, sier Haraldseid.

Ingen avvist

– Er det noen som er blitt avvist til å gå inn i ulike oppgaver etter en slik kartlegging?

– Nei, jeg kan ikke trekke fram noen eksempler på det. Men i løpet av en slik samtale kan det komme fram temaer som er vanskelige, og det må arbeides med en tilpasning. Den enkelte kandidat kan dermed bli oppmerksom på konkrete ting som vedkommende må jobbe videre med, sier Øyvind Haraldseid.