KNUST: En flattrykt giftering symboliserer at ekteskapet er over for et japansk par som deltok i en skilsmisseseremoni i Tokyo 20. juni. Amerikansk forskning tyder på at faren for skilsmisse nå har økt i vennekretsen deres.

Pass opp hvis venner blir skilt

Din risiko for skilsmisse øker med 75 prosent hvis nære venner går fra hverandre, ifølge en amerikansk forskningsrapport. Familiefokus anbefaler åpenhet om samlivsproblemer som motgift.

Sosiologer og psykologer ved tre nordamerikanske universiteter, et av dem er Harvard, har samarbeidet om rapporten. De har undersøkt statistikk for en gruppe individer over en periode på 32 år. Undersøkelsen avdekker en klar sammenheng mellom skilsmisser i vennekretsen og individets risiko for å oppleve dette, ifølge The Observer.

Ikke overrasket

Forskerne kaller dette opphopning av skilsmisser. Sjansene for at du blir skilt øker med 75 prosent hvis nære venner går hver til sitt. Effekten faller til 33 prosent hvis venners venner gjør det samme.
- Jeg er ikke veldig overrasket over tallene, sier Trond Sæthren. Sammen med kona Anne-Helen leder han Familiefous, Ungdom i Oppdrags familiearbeid.
Han påpeker at skilsmisser kan ha avskrekkende effekt som gjør at andre par tar forholdet sitt mer alvorlig, men at snakk om misnøye i parforholdet også sprer seg fort.
- Når noen går foran og skiller seg, åpner det døren for andre som ikke har det bra i ekteskapet, understreker Sæthren.
Derfor mener han det er avgjørende å endre fokuset hos dem som gifter seg.
- ., mener han.

Betraktet som trussel

Forskingsrapporten bygger på en langtidsstudie av av innbyggerne i den lille byen Framingham i nærheten av Boston i Massachussets. I utgangspunktet er hensikten med denne undersøkelsen å kartlegge risikoen for hjertesykdommer, men materialet inneholder mange opplysninger om flere generasjoner som gjør at den egner seg til mange andre formål.
Statistikken følger også mennesker som har flyttet bort fra Framingham. Tallene tyder på at skilte venner eller familiemedlemmer som bor hundrevis av kilometer borte, har like stor innflytelse på risikoen for skilsmisse som noen som bor vegg i vegg. Det ser ikke ut til at barn i ekteskapet i seg selv påvirker sannsynligheten for at mennesker blir skilt. Men dess flere barn et ektepar har, dess mindre er sjansen for å bli påvirket av venners skilsmisser.
En av de dårlige nyhet for skilte er at de må regne med å miste ti prosent av vennene sine og av noen blir betraktet som en sosial trussel, skriver The Observer.

pne om problemer

I rapporten blir det hevdet at normalisering av samlivsbrudd kan ha skylden for utviklingen. Forskerne understreker at vi må erkjenne de vidtrekkende følgene av skilsmisser. De mener trusselen vil spre seg som et virus hvis ektepar ikke snakker åpent om venners samlivsbrudd.
Sætheren oppfordrer par som sliter, til å være åpne om dette. Han mener menigheter bør legge til rette for samtale i livsnære grupper.
- Mange har vanskelig for å snakke om ekteskapsproblemer før det er for sent, sier han.
Hvis man får en positiv tilnærming og er tror at problemene kan løses, mener han sjansene er gode for at det ordner seg.
- Folk i omgangskretsen må også ha hode og hjerte nok til å si at det er muligheter. For de fleste er det viktigste å få snakket om ting, understreker han.