Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre har lagt frem forslag til helsejournaler.

Pasienter positivt avventende til Støres journalgrep

Tanken er god, men sikkerheten må garanteres, krever Norsk pasientforening etter å ha hørt hvordan regjeringen vil samle all helseinformasjon i én journal.

- Det er helt avgjørende at bare de som skal ha tilgang på en slik samlet journal får tilgang på den, slik at helseinformasjon ikke kommer på avveie, sier leder Guri Birkeland i Norsk pasientforening til NTB.

I likhet med pasientene, er også helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) lei av at helseopplysninger er spredt for alle vinder i forskjellige journaler.

Gjennom en storstilt omlegging av hvordan aktørene i helse- og omsorgssektoren bruker informasjons- og kommunikasjonsteknologi ønsker regjeringen å bane vei for konseptet «én innbygger - én journal». Støre presenterte stortingsmeldingen med samme navn i Trondheim fredag.

- I dag er helseinformasjon spredt på mange steder, noe som etter min mening er ganske utrygt, sa Støre.



Frivillig tvang

- Jeg er selv 52 år, og det finnes sikkert journaler og helseopplysninger på en mengde forskjellige steder fra skolehelsetjenesten og fram til i dag, og jeg vet ikke hvem som har tilgang til dem. Det gir meg uro, og jeg tror en slik uro er større enn uroen folk vil føle over at all helseinformasjon er samlet på ett sted, sa han.

Regjeringen vil bruke mild tvang for å få det som den vil: At samtlige aktører innen helse- og omsorgssektoren - som kommuner, fastleger og spesialisthelsetjenester - bruker datasystemer som kan snakke sammen. Da vil man kunne operere med én sentralt lagret, elektronisk helsejournal istedenfor mange forskjellige journaler med begrenset informasjon.


- Stort problem


- Det er et veldig stort problem i dag at man ikke har tilgang til journalinformasjon når man kommer et sted hvor man ikke har vært før - eller at papirer er borte. Det er en fare for pasientsikkerheten, sier Birkeland.

Hun mener imidlertid at informasjonssikkerheten må ivaretas ved at man gir en slags nivåbasert tilgang til journalene ut fra hvilke funksjon man har.

- En ambulansesjåfør trenger kanskje ikke samme grad av informasjon som en lege. Når det gjelder personlige relasjoner, for eksempel, har vi sett en del uheldige saker hvor noen er interesserte i å grave i journalene. Det må ikke være mulig å titte i journalen bare fordi man har lyst, sier hun.

(NTB)