Panikk blant tørste og sultne filippinere

Pa­nik­ken brer seg blant fi­lip­pi­ne­re som fort­satt mang­ler mat, vann og medi­si­ner fem dager etter her­jin­ge­ne til en av ti­de­nes kraf­tigs­te ty­fo­ner.

Ons­dag mis­tet åtte per­soner livet idet en folke­meng­de stor­met et stat­lig ris­la­ger i byen Alan­ga­lan. Stor­min­gen førte til at deler av byg­nin­gen raste sam­men. Mens noen av plynd­rer­ne døde under byg­nings­mas­se­ne, grei­de andre å komme seg unna med 33.000 sek­ker, iføl­ge en tal­s­per­son for fi­lip­pins­ke mat­myn­dig­he­ter.

- Hver sekk veier 50 kilo, så det må ha vært en del men­nes­ker med på plynd­rin­gen, sier Rex Est­ope­rez, tals­mann for den stat­li­ge ris­han­de­len til ny­hets­by­rå­et AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både po­liti­folk og sol­da­ter holdt vakt uten­for byg­nin­gen, men de ble over­man­net av men­neske­meng­den.

Skremme­skudd

Alan­ga­lan lig­ger 17 kilo­me­ter fra havne­byen Ta­clo­ban, der nord­man­nen Er­lend Jo­hann­e­sen dri­ver hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­nen Street­light. Det er Ta­clo­ban som har fått størst opp­merk­som­het etter at ty­fo­nen Hai­yan ram­met sist fre­dag. Jo­hann­e­sen be­fin­ner seg fort­satt i byen, mens tre fri­vil­li­ge nord­menn ved Street­lights barne­hjem er eva­ku­ert.

Sol­da­ter er sendt til Ta­clo­ban for å hind­re at kaos og kri­mi­na­li­tet brer seg som følge av den svært vans­ke­li­ge si­tua­sjo­nen. Ons­dag viste fi­lip­pinsk fjern­syn bil­der av sol­da­ter som skjøt i luf­ten for skrem­me vekk plynd­re­re i byen.

I mer av­si­des­lig­gen­de om­rå­der kla­ger inn­byg­ge­re over at de fort­satt ikke har mot­tatt hjelp. En­kel­te ste­der er folk så de­spe­ra­te at de har gravd opp vann­rør og knust dem for å få noe å drik­ke.

Iføl­ge hjelpe­or­ga­ni­sa­sjo­ner er det stor fare for diaré som følge av øde­lagt in­fra­struk­tur og for­uren­set vann.

Ned­jus­ter­te døds­tall

Sam­ti­dig hers­ker det en viss usik­ker­het om døds­tal­le­ne. Iføl­ge pre­si­dent Be­nig­no Aqui­no er det ikke rik­tig at om lag 10.000 men­nes­ker er om­kom­met. Det rik­ti­ge an­tal­let lig­ger i ste­det mel­lom 2.000 og 2.500, iføl­ge pre­si­den­ten.

I sin hit­til siste opp­da­te­ring ons­dag opp­gir fi­lip­pins­ke myn­dig­he­ter at 2.275 men­nes­ker er be­kref­tet om­kom­met, de fles­te i pro­vin­se­ne Leyte og Samar.

I til­legg er minst 3.665 per­soner skadd, mens 80 per­soner er fort­satt sav­net. 600.000 men­nes­ker opp­gis å være for­dre­vet. (©NTB)

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Åtte drept i storming av rislager på Filippinene