Palestinske barn lider i israelske fengsler

Israel behandler mindreårige palestinere som holdes i militær forvaring, svært dårlig, hevder FN. - Er dette riktig må det rettes opp, sier Hans Olav Syversen.

Den dårlige behandlingen er omfattende og systematisk, fremgår det av en ny rapport.

FNs barnefond UNICEF fremla onsdag den 22 sider lange rapporten som tar for seg det israelske systemet med militære domstoler for behandling av saker mot barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Barna utsettes for «grusomme, umenneskelige og nedverdigende» forhold, heter det her.

- Det finnes ikke noe annet land der barn systematisk stilles for militære ungdomsretter. Disse domstolene kan per definisjon ikke garantere for at barnas rettigheter blir respektert, framholder UNICEF videre.

Alvorlig

Tidligere leder av Israles venner på Stortinget og parlamentarisk leder for KrF, Hans Olav Syversen, sier til Dagen at barn må behandles riktig.

- Jeg regner med at Israel tar rapporten på alvor og går gjennom den. Barn må man være særlig oppmerksom på, de må få den behandlingen som er i tråd med konvensjoner, sier han.

Bedring

Men samtidig blir det i rapporten påpekt at israelerne har gjort flere positive endringer i sin behandling av palestinske barn de siste årene, blant annet for å skåne dem for fysisk smerte. Israelsk politi har også fått ordre om straks å kontakte foreldrene, når barn blir arrestert.

Pressetalsmann Jigal Palmor i Israels utenriksdepartement sier til Dagen at Israel har samarbeidet nært med UNICEF om rapporten.

- Vi har hatt møter og diskusjoner med det felles mål å finne måter å forbedre forholdene på. Det er verdt å merke seg at UNICEF  hilser forbedringene velkommen når det gjelder behandling av palestinske barn de siste årene, sier Palmor.

Han lover at samarbeidet med UNICEF fortsetter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Rapporter kan leses på mange måter, men Syversen mener denne saken egentlig er ganske grei.

- Ér det noe galt med rapporten så må det tilbakevises. Er det riktig det som står der, må det rettes på. Så enkelt er det.

UNICEF bygger sin rapport på blant annet juridiske dokumenter fra flere enn 400 saker som gjelder barn. Israels forsvars- og utenriksdepartementer ville onsdag ikke gi noen umiddelbare kommentarer til rapporten.

Dagen